Śmietanowy tort z owocami

Śmietanowy tort z owocami
0
(0)

Śmietanowy tort z owocami

Tort zawiera dużą ilość owoców: truskawek, brzoskwiń i malin. Waniliowy biszkopt, dużo masy śmietanowej.

Tego tortu miało w ogóle nie być na blogu – upiekłam go na szóste urodziny córeczki znajomych. Nie ma zdjęć przekroju i w ogóle 😉 Jednak zostałam poproszona, żebym mimo to przepis wrzuciła – co niniejszym czynię 🙂
Nie jadłam, ale z całą pewnością jest pyszny 🙂

Składniki:

Biszkopt (tortownica 26 cm):

  • 5 jajek (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz do nasączenia:

  • 1/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1/4 szklanki syropu pozostałego po brzoskwiniach
  • sok z połowy cytryny

Masa śmietanowa:

  • 1 l. śmietanki 30% (musi być porządnie schłodzona)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 3 śmietan-fixy

Owoce:

  • świeże truskawki i maliny
  • brzoskwinie z syropu

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • 2 czekolady z nadzieniem truskawkowym
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • truskawkowa posypka
  • posypka mango

Przygotowanie:

Biszkopt:

Ubijam jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę (powinna podwoić objętość). Wtedy stopniowo, ciągle miksując, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gdy ciasto jest gładkie, przelewam je do tortownicy (wcześniej wykładam jej dno papierem, całość smaruję masłem i oprószam mąką).

Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 35 minut. Boki ciasta powinny odstawać od formy.

Odstawiam biszkopt do całkowitego przestygnięcia, po czym przekrajam go na 2 blaty.

Poncz do nasączenia:

Mieszam dokładnie przegotowaną wodę z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny.

Masa śmietanowa:

Porządnie schłodzoną śmietanę przelewam do wysokiego naczynia, miksuję na średnich obrotach ok. 3 minut – gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaję cukier puder do smaku. Miksuję jeszcze 2-3 minuty i dodaję porcjami serek mascarpone, a na końcu śmietanfix. Śmietanę dzielę na 2 części w stosunku 1:2. Do mniejszej części dodaję pokrojone drobno brzoskwinie (wcześniej odsączam je na sicie)

Złożenie tortu:

Dolny blat nasączam ponczem, po czym smaruję go półcentymetrową warstwą śmietany. Na niej układam pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawki wykładam śmietanę z brzoskwiniami. Przykrywam drugiem blatem, nasączam go, smaruję tak samo jak pierwszy warstwą śmietany.

Układam plasterki truskawek i wykładam resztę śmietany – rozprowadzam ją pokrywając również boki tortu. Na górze układam kawałki truskawek i maliny, posypuję owocowymi posypkami.

Na końcu ozdabiam tort czekoladą

Czekolada do polania:

Pokrojone czekolady z nadzieniem przekładam do szklanej miski, dodaję masło i mleko. Miskę umieszczam na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski ma nie dotykać powierzchni wody). Mieszam masę w trakcie rozpuszczania, aż będzie płynna.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.