Śmietanowy tort z owocami
Tort zawiera dużą ilość owoców: truskawek, brzoskwiń i malin. Waniliowy biszkopt, dużo masy śmietanowej.
Tego tortu miało w ogóle nie być na blogu – upiekłam go na szóste urodziny córeczki znajomych. Nie ma zdjęć przekroju i w ogóle 😉 Jednak zostałam poproszona, żebym mimo to przepis wrzuciła – co niniejszym czynię 🙂
Nie jadłam, ale z całą pewnością jest pyszny 🙂
Składniki:
Biszkopt (tortownica 26 cm):
- 5 jajek (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia:
- 1/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1/4 szklanki syropu pozostałego po brzoskwiniach
- sok z połowy cytryny
Masa śmietanowa:
- 1 l. śmietanki 30% (musi być porządnie schłodzona)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg serka mascarpone
- 3 śmietan-fixy
Owoce:
- świeże truskawki i maliny
- brzoskwinie z syropu
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- 2 czekolady z nadzieniem truskawkowym
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka
- truskawkowa posypka
- posypka mango
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubijam jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę (powinna podwoić objętość). Wtedy stopniowo, ciągle miksując, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto jest gładkie, przelewam je do tortownicy (wcześniej wykładam jej dno papierem, całość smaruję masłem i oprószam mąką).
Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 35 minut. Boki ciasta powinny odstawać od formy.
Odstawiam biszkopt do całkowitego przestygnięcia, po czym przekrajam go na 2 blaty.
Poncz do nasączenia:
Mieszam dokładnie przegotowaną wodę z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny.
Masa śmietanowa:
Porządnie schłodzoną śmietanę przelewam do wysokiego naczynia, miksuję na średnich obrotach ok. 3 minut – gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaję cukier puder do smaku. Miksuję jeszcze 2-3 minuty i dodaję porcjami serek mascarpone, a na końcu śmietanfix. Śmietanę dzielę na 2 części w stosunku 1:2. Do mniejszej części dodaję pokrojone drobno brzoskwinie (wcześniej odsączam je na sicie)
Złożenie tortu:
Dolny blat nasączam ponczem, po czym smaruję go półcentymetrową warstwą śmietany. Na niej układam pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawki wykładam śmietanę z brzoskwiniami. Przykrywam drugiem blatem, nasączam go, smaruję tak samo jak pierwszy warstwą śmietany.
Układam plasterki truskawek i wykładam resztę śmietany – rozprowadzam ją pokrywając również boki tortu. Na górze układam kawałki truskawek i maliny, posypuję owocowymi posypkami.
Na końcu ozdabiam tort czekoladą
Czekolada do polania:
Pokrojone czekolady z nadzieniem przekładam do szklanej miski, dodaję masło i mleko. Miskę umieszczam na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski ma nie dotykać powierzchni wody). Mieszam masę w trakcie rozpuszczania, aż będzie płynna.