Śmietanowe bułki z patelni

Śmietanowe bułki z patelni
5
(1)

Śmietanowe bułki z patelni

Właściwie nie wiem sama, która nazwa będzie właściwsza: bułki czy racuchy. Przygotowałam je na patelni, jak racuchy, ale bardzo przypominają pieczywo i śmiało mogą je zastąpić.

Mocno rosną, po usmażeniu bez problemu można je przekroić na pół i posmarować masłem albo dżemem.

Składniki:

  • 280 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 g suszonych drożdży
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 g cukru pudru (jeśli planujesz podać je na słodko, dodaj jeszcze 10 g cukru pudru)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, suszone drożdże i cukier z prawdziwą wanilią.

Śmietanę lekko podgrzewam (ma być ciepła, ale nie gorąca!) i dodaję do niej jajko, mieszam (najlepiej to zrobić rózgą kuchenną) do uzyskania jednolitej masy.

Śmietanę z jajkiem wlewam do sypkich produktów i mieszam wszystko razem (można to zrobić dłonią), do połączenia w gęste ciasto.

Ciasto w przykrytej misce umieszczam w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut, powinno podwoić objętość.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju (powinien przykrywać dno) i łyżką wykładam porcje ciasta. Można je lekko spłaszczyć, uprzednio mocząc łyżkę w oleju z dna patelni.

Racuchy smażę z obu stron po ok. 3-4 minuty, na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładam na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.