Śmietankowy sernik bez spodu
Śmietankowy i delikatny sernik bez ciasta. Można go posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą. Polecam!
Składniki (tortownica 22 cm):
- 4 duże jajka
- 160 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 660 g sera z wiaderka
- 140 g mascarpone
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 60 g budyniu śmietankowego bez cukru, w proszku
- 100 g pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
- mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Odrobiną rozpuszczonego masła (tego do sernika) smaruję formę, i wysypuję ją mąką pszenną. Nadmiar strzepuję.
Masa serowa:
Jajka wbijam do misy miksera, dodaję oba cukry i miksuję na najwyższych obrotach, aż masa stanie się biała i puszysta.
Zmniejszam obroty miksera do średnich i dodaję po łyżce twaróg wymieszany z mascarpone.
Gdy masa jest gładka, powoli wlewam masło.
Miksując dalej dodaję mleko w proszku oraz budyń.
Ciasto ma być jednolite i aksamitne.
Wylewam je do przygotowanej formy, lekko nią potrząsam by masa się równo ułożyła.
Formę wstawiam di piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60-70 minut – to zależy od piekarnika. Środek ciasta po upieczeniu ma być sprężysty.
Jeszcze gorący sernik okrajam wzdłuż brzegów blachy, by równo opadł (przez kilka minut można go lekko układać).
Kroję po całkowitym ostudzeniu.