Śmietankowe tiramisu
Jest najpiękniejsza pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!
Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu 😉 Jest leciutkie i białe niczym wiosenne płatki kwiatów!
Składniki (u mnie pojemnik 12 x 20 cm):
- 0,5 l. śmietanki 30% (schłodzonej)
- 1 laska wanilii
- 0,5 kg serka mascarpone
- 2 śmietanfixy
- 3 łyżki cukru pudru
- likier śmietankowy
- 10-12 podłużnych biszkoptów
- kakao
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki śmietanki z ziarenkami wanilii (lub kilkoma kroplami olejku waniliowego) i 1 łyżką cukru pudru, po czym lekko ją studzę.
Pojemnik wykładam folią spożywczą.
Pozostałą śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały cukier puder, a gdy zrobi się gęsta partiami dodaję serek mascarpone.
Na końcu dodaję likier lub inny alkohol.
Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w śmietance (przez ok. 2-3 minuty) biszkoptów.
Oprószam je kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych biszkoptów, znów kakao i na koniec resztę masy.
Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.