Śmietankowe tiramisu

Śmietankowe tiramisu
0
(0)

Śmietankowe tiramisu

Jest najpiękniejsza pora roku, nie mam wątpliwości. Wczoraj zatkało mnie z zachwytu nad tym, co się dzieje wokół, bo wszystko pachniało i śpiewało!
Moje ciasto to uzewnętrznienie mojego zachwytu 😉 Jest leciutkie i białe niczym wiosenne płatki kwiatów!

Składniki (u mnie pojemnik 12 x 20 cm):

  • 0,5 l. śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 2 śmietanfixy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • likier śmietankowy
  • 10-12 podłużnych biszkoptów
  • kakao

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewam 3/4 szklanki śmietanki z ziarenkami wanilii (lub kilkoma kroplami olejku waniliowego) i 1 łyżką cukru pudru, po czym lekko ją studzę.

Pojemnik wykładam folią spożywczą.

Pozostałą śmietankę ubijam przez kilka minut, dodaję śmietanfixy i pozostały cukier puder, a gdy zrobi się gęsta partiami dodaję serek mascarpone.

Na końcu dodaję likier lub inny alkohol.

Na dno pojemnika wykładam cienką warstwę masy, a na niej połowę namoczonych w śmietance (przez ok. 2-3 minuty) biszkoptów.

Oprószam je kakao (najłatwiej to zrobić przez sitko), na nie wykładam połowę masy, resztę namoczonych biszkoptów, znów kakao i na koniec resztę masy.

Pojemnik zamykam i chowam najlepiej na całą noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.