Śmietankowe naleśniki z serkiem i truskawkami
Moje śmietankowe naleśniki z serkiem i truskawkami mogą być zarówno pysznym deserem, jak również śniadaniem czy obiadem. Różnią się smakiem od tradycyjnych, są trochę trudniejsze w smażeniu, ale na pewno są warte trochę większego wysiłku. Dodatki to aksamitny serek, niezbyt słodki dżem truskawkowy mojej własnej produkcji i świeże truskawki.
Składniki na 6 naleśników (patelnia średnicy 16 cm):
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- do 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 5 łyżek kanapkowego serka śmietankowego plus cukier puder do smaku
- dżem truskawkowy (najlepiej własny)
- kilka świeżych truskawek
Przygotowanie:
Jajka miksuję z cukrem waniliowym i pudrem na bardzo puszysty kogel-mogel, dodaję śmietankę i stopniowo mąkę, a gdy ciasto się zagęszcza – także wodę (nie całą od razu). Gotowe ciasto powinno być konsystencji śmietany, czyli powinno być bardziej gęste niż zwykłe ciasto naleśnikowe.
Rozgrzewam troszkę oleju na patelni i wylewam porcję ciasta, obracając patelnią by cała jej powierzchnia pokryła się ciastem.
Naleśniki smażę na średnim ogniu, rumieniąc je z obu stron. Uwaga – są słodkie, więc dość łatwo się przypalają.
Ciepłe podaję przełożone serkiem, z dżemem i pokrojonymi w kawałki truskawkami.
Przepis autorski