Śmietankowe naleśniki z serkiem i truskawkami

naleśniki z serkiem i truskawkami
0
(0)

Śmietankowe naleśniki z serkiem i truskawkami

Moje śmietankowe naleśniki z serkiem i truskawkami mogą być zarówno pysznym deserem, jak również śniadaniem czy obiadem. Różnią się smakiem od tradycyjnych, są trochę trudniejsze w smażeniu, ale na pewno są warte trochę większego wysiłku. Dodatki to aksamitny serek, niezbyt słodki dżem truskawkowy mojej własnej produkcji i świeże truskawki.

Składniki na 6 naleśników (patelnia średnicy 16 cm):

  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • do 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 5 łyżek kanapkowego serka śmietankowego plus cukier puder do smaku
  • dżem truskawkowy (najlepiej własny)
  • kilka świeżych truskawek

Przygotowanie:

Jajka miksuję z cukrem waniliowym i pudrem na bardzo puszysty kogel-mogel, dodaję śmietankę i stopniowo mąkę, a gdy ciasto się zagęszcza – także wodę (nie całą od razu). Gotowe ciasto powinno być konsystencji śmietany, czyli powinno być bardziej gęste niż zwykłe ciasto naleśnikowe.

Rozgrzewam troszkę oleju na patelni i wylewam porcję ciasta, obracając patelnią by cała jej powierzchnia pokryła się ciastem.

Naleśniki smażę na średnim ogniu, rumieniąc je z obu stron. Uwaga – są słodkie, więc dość łatwo się przypalają.

Ciepłe podaję przełożone serkiem, z dżemem i pokrojonymi w kawałki truskawkami.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.