Smażone kulki jogurtowe – mini pączki (bez jajek)

Smażone kulki jogurtowe (mini pączki bez jajek)
5
(1)

Smażone kulki jogurtowe – mini pączki

Te malutkie smażone kulki jogurtowemini pączki przygotujesz bez jajka, za to w 10 minut. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, możesz też dodać odrobinę cynamonu – są pyszne, o zwartym i wilgotnym miąższu.

Składniki:

  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 110 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • patyczek do szaszłyków
  • rękaw cukierniczy (lub sztywna torebka foliowa, ewentualnie papier)
  • cukier puder do posypania (może być wymieszany z cynamonem)

Przygotowanie:

Jogurt przekładam do miski, dodaję spirytus oraz oba cukry i bardzo dokładnie mieszam.

Następnie wsypuję mąkę zmieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto do całkowitego połączenia się składników (nie mogą zostać grudki).

Rozgrzewam olej (wlewam go do garnka lub na głęboką patelnię na głębokość co najmniej 3 cm).

Ciasto (najlepiej partiami) przekładam do rękawa cukierniczego z obciętą prosto końcówką (ciasto wychodzące z rękawa powinno mieć ok. 1 cm średnicy) i wyciskam delikatnie na gorący olej – odcinając patyczkiem malutkie porcje. Uwaga – kulki smażą się błyskawicznie, więc lepiej smażyć je po 10-12 sztuk. Wystarczy je raz przewrócić albo zamieszać. Po mniej więcej minucie wyjmuję je łyżką cedzakową i przekładam na papier do odsączenia.

Jeszcze ciepłe otaczam w cukrze pudrze (może być z cynamonem).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry