Smażone kulki jogurtowe – mini pączki
Te malutkie smażone kulki jogurtowe – mini pączki przygotujesz bez jajka, za to w 10 minut. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, możesz też dodać odrobinę cynamonu – są pyszne, o zwartym i wilgotnym miąższu.
Składniki:
- 150 g. jogurtu naturalnego
- 110 g. mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- patyczek do szaszłyków
- rękaw cukierniczy (lub sztywna torebka foliowa, ewentualnie papier)
- cukier puder do posypania (może być wymieszany z cynamonem)
Przygotowanie:
Jogurt przekładam do miski, dodaję spirytus oraz oba cukry i bardzo dokładnie mieszam.
Następnie wsypuję mąkę zmieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto do całkowitego połączenia się składników (nie mogą zostać grudki).
Rozgrzewam olej (wlewam go do garnka lub na głęboką patelnię na głębokość co najmniej 3 cm).
Ciasto (najlepiej partiami) przekładam do rękawa cukierniczego z obciętą prosto końcówką (ciasto wychodzące z rękawa powinno mieć ok. 1 cm średnicy) i wyciskam delikatnie na gorący olej – odcinając patyczkiem malutkie porcje. Uwaga – kulki smażą się błyskawicznie, więc lepiej smażyć je po 10-12 sztuk. Wystarczy je raz przewrócić albo zamieszać. Po mniej więcej minucie wyjmuję je łyżką cedzakową i przekładam na papier do odsączenia.
Jeszcze ciepłe otaczam w cukrze pudrze (może być z cynamonem).