Słodkie śniadanie – Bostock

Słodkie śniadanie - Bostock 2
0
(0)

Słodkie śniadanie – Bostock

Cudownie smakują na gorąco, i mogą być królewskim śniadaniem. Na zimno oczywiście są równie dobre.

Bostock to nic innego, jak sposób na wykorzystanie słodkiej, czerstwej bułki. Jest nasączona syropem, zapieczona z pyszną pastą z mielonych migdałów, która tworzy smakowitą, chrupiącą skorupkę.

A co najfajniejsze, jest mnóstwo możliwości przygotowania tych wspaniałości, bo można nasączyć je dowolnym syropem, dodać dowolne miękkie owoce, czekoladę czy cokolwiek, co lubisz i przyjdzie Ci do głowy.

Twoje bostock’i na pewno będą pyszne.

Składniki:

  • kilka kromek chałki, drożdżówki lub słodkiej bułki (może być czerstwa. Ja użyłam bułeczek mlecznych)
  • zaparzona w pół szklanki wrzątku herbata owocowa, u mnie Teekanne Fruit Kiss o smaku wiśniowo-truskawkowym
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • dżem truskawkowy/wiśniowy

Pasta migdałowa:

  • 100 g. migdałów (mogą, ale nie muszą być blanszowane)
  • 50 g. miękkiego masła
  • 50 g. cukru pudru

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do posypania
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W zaparzonej herbacie rozpuszczam cukier, dodaję sok z cytryny.

Migdały na minutę-dwie zalewam wrzątkiem, po czym odcedzam na sicie.

Przekładam je do malaksera i miksuję na mąkę.

Dodaję masło z cukrem, miksuję do uzyskania gęstej pasty.

Chałkę/bułkę kroję na kromki. Każdą solidnie nasączam pędzelkiem owocową herbatą, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na nasączone kromki wykładam pastę migdałową (dość grubo), a potem smaruję je cienką warstwą dżemu. Posypuję płatkami migdałowymi.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. (góra-dół środkowy poziom, bez termoobiegu) i piekę ok. 20 minut.

Na kilka minut można też włączyć termoobieg.

Przed podaniem oprószam pudrem i posypuję pestkami granatu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.