Śliwki z marcepanem w cieście francuskim

Śliwki z marcepanem w cieście francuskim
0
(0)

Śliwki z marcepanem w cieście francuskim

Śliwka i marcepan otulone złocistym, chrupiącym francuskim ciastem, a podałam je z czekoladowo-śliwkowym sosem

Składniki (8-10 sztuk):

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 4-5 śliwek
  • 100 g. masy marcepanowej
  • mleko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:

Z umytych śliwek usuwam pestki, dzielę je na pół i połówkom nadaję nożykiem okrągły kształt.

Z ciasta wycinam kółka o średnicy 9-10 cm.

Z masy marcepanowej formuję wałek (średnica 3 cm) i kroję go na 8-10 plastrów.

Na środku każdego koła z ciasta francuskiego układam kawałek masy marcepanowej, na niej śliwkę.

Ciasto nacinam w kilku miejscach dookoła, jak na zdjęciu, po czym sklejam je, smarując miejsca połączeń mlekiem.

Tak przygotowane ciastka smaruję mlekiem także na zewnątrz.

Lekko posypuję je cukrem, przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.

Podaję z sosem śliwkowo-czekoladowym.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry