Śliwki z marcepanem w cieście francuskim
Dzisiaj zrobiłam śliwki z marcepanem w cieście francuskim – złocistym i chrupiącym, a podałam je z czekoladowo-śliwkowym sosem.
Składniki (8-10 sztuk):
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 4-5 śliwek
- 100 g. masy marcepanowej
- mleko do posmarowania
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwam pestki, dzielę je na pół i połówkom nadaję nożykiem okrągły kształt.
Z ciasta wycinam kółka o średnicy 9-10 cm.
Z masy marcepanowej formuję wałek (średnica 3 cm) i kroję go na 8-10 plastrów.
Na środku każdego koła z ciasta francuskiego układam kawałek masy marcepanowej, na niej śliwkę.
Ciasto nacinam w kilku miejscach dookoła, jak na zdjęciu, po czym sklejam je, smarując miejsca połączeń mlekiem.
Tak przygotowane ciastka smaruję mlekiem także na zewnątrz.
Lekko posypuję je cukrem, przekładam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.
Podaję z sosem śliwkowo-czekoladowym.
Przepis autorski
Zajrzyj także jak przygotować inne rodzaje owoców w cieście francuskim lub kruchym 🙂