Sezamowe ciastka z marcepanem

Sezamowe ciastka z marcepanem
0
(0)

Sezamowe ciastka z marcepanem

Nie mając dziś zbyt wiele czasu na pieczenie (a przecież chce się czegoś słodkiego do kawy:) przygotowałam szybkie ciastka z marcepanem i pastą tahini, czyli pastą z podprażonych ziaren sezamu. Jej głęboki, wyrazisty smak kojarzy mi się z chałwą jedzoną w dzieciństwie łyżeczką z puszki:)
Pasta tahini to dodatek, bez którego nie istnieje kuchnia orientalna. Jest oczywiście bazą doskonałego hummusu, ale dodaje się ją także do mięs, sosów, ciast i zup.

Pastę taką jak moja, znanej tureckiej firmy Doyal, kupicie tutaj:
Sklep.naSushi.pl. W tym miejscu, bez wychodzenia z domu, kupicie doskonałej jakości produkty kuchni orientalnej i azjatyckiej. Serdecznie zapraszam, zajrzyjcie i skorzystajcie z bardzo bogatej oferty sklepu!

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g. masy marcepanowej
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini – sklep
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:

Z masy marcepanowej robię 8 kulek.

Ciasto francuskie dzielę na 16 równych prostokątów, połowę nacinam na krzyż na środku, jak na zdjęciu.

Na pełne prostokąty nakładam po pół łyżeczki pasty tahini, na nią wykładam marcepanowe kulki.

Przykrywam naciętymi prostokątami, sklejając brzegi.

Powierzchnię ciastek smaruję pozostałą pastą sezamową, smaruję także marcepanowe kulki, wszystko posypuję cukrem.

Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry