Sezamowe ciastka z marcepanem
Nie mając dziś zbyt wiele czasu na pieczenie (a przecież chce się czegoś słodkiego do kawy:) przygotowałam szybkie sezamowe ciastka z marcepanem (i pastą tahini, czyli pastą z podprażonych ziaren sezamu). Jej głęboki, wyrazisty smak kojarzy mi się z chałwą jedzoną w dzieciństwie łyżeczką z puszki:)
Pasta tahini to dodatek, bez którego nie istnieje kuchnia orientalna. Jest oczywiście bazą doskonałego hummusu, ale dodaje się ją także do mięs, sosów, ciast i zup.
Pastę taką jak moja, znanej tureckiej firmy Doyal, kupicie tutaj:
Sklep.naSushi.pl. W tym miejscu, bez wychodzenia z domu, kupicie doskonałej jakości produkty kuchni orientalnej i azjatyckiej. Serdecznie zapraszam, zajrzyjcie i skorzystajcie z bardzo bogatej oferty sklepu!
Składniki:
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 100 g. masy marcepanowej
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini – sklep
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Z masy marcepanowej robię 8 kulek.
Ciasto francuskie dzielę na 16 równych prostokątów, połowę nacinam na krzyż na środku, jak na zdjęciu.
Na pełne prostokąty nakładam po pół łyżeczki pasty tahini, na nią wykładam marcepanowe kulki.
Przykrywam naciętymi prostokątami, sklejając brzegi.
Powierzchnię ciastek smaruję pozostałą pastą sezamową, smaruję także marcepanowe kulki, wszystko posypuję cukrem.
Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Tutaj znajdziecie inny mój przepis na pyszne francuskie ciasteczka 🙂