Serowe pączki z czekoladą
W czwartek wypada najeść się pyszności 🙂
Nadadzą się moje szybkie serowe pączki z czekoladą.
Szybciutkie i bardzo smaczne, nie zmęczycie się przy robieniu, no chyba że zrobicie od razy potrójną porcję…
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 2 pełne łyżki serka z wiaderka (gęsty, niesłodzony)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka kakao
- 3 – 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- kilka kropli olejku np. rumowego
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przekładam do miski serek i jajko, mieszam aż się połączą, dodaję cukier puder, olejek, kakao, proszek do pieczenia i 3 łyżki mąki , mieszam łyżką do połączenia.
Na stolnicę wysypuję trochę maki, wykładam ciasto i zagniatam, podsypując, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie.
Rozwałkowuję ciasto na kółko o średnicy ok. 20 cm, nożem do pizzy dzielę je na trójkąty.
Rozgrzewam olej (w garnku na wysokość ok. 5 cm), sprawdzam wrzucając kawałek ciasta czy jest gorący.
Po kolei smażę pączki (ok 2-3 minuty z każdej strony), wyjmuję je łyżką cedzakową i przekładam na papier do odsączenia.
Każdy pączek z jednej strony zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie (np. w mikrofalówce, średnia moc), odkładam aż czekolada zastygnie.