Serowe naleśniki na drożdżach
Niby zwykłe, a niezwykle. Delikatniejsze. Trochę inne w smaku. Genialnie smakują ze słodką śmietanką. Usmażyłam je z olejem kokosowym, który ma wysokie właściwości zdrowotne dla naszego organizmu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej T 500
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 10 g. świeżych drożdży
- 2 pełne łyżki twarogu z wiaderka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
oraz:
- 2 łyżki cukru pudru (najlepiej po prostu spróbować ciasta i dodać do smaku)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka twardego oleju kokosowego
- (ewentualnie 2-3 łyżki zwykłego oleju)
Przygotowanie:
Do miski wbijam jajka, dodaję drożdże utarte z odrobiną mleka, dodaję ser i ubijam wszystko do połączenia się składników.
Stopniowo dodaję mąkę, dolewając resztę mleka i wodę. Dodaję cukier waniliowy, cukier puder i podgrzany olej kokosowy.
Ubijam ciasto jeszcze 3 minuty, po czym odstawiam na 15 minut.
Naleśniki smażę na suchej, niewielkiej patelni (jedynie przy pierwszym lekko ją natłuszczam). Trzeba wyczuć temperaturę smażenia, bo mogą się przypalać, odwracam na drugą stronę podważając brzegi widelcem, a potem podrzucając na patelni.
Podaję ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.
Przepis autorski