Serowe herbatniki

Serowe herbatniki
0
(0)

Serowe herbatniki

Ciastka są słodkie, maślane, bardzo delikatne.

Składniki:

1 część:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g. masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukry waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 część:

  • 200 g. serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

1 część:

Siekam w misce masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam elastyczne ciasto.

Chłodzę je w lodówce minimum pół godziny.

Dzielę na 2 równe części.

2 część:

Ubijam żółtko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodaję ser i budyń, dokładnie mieszkam.

Na blachę wyłożoną papierem wykładam cienko ciasto ze składników z części 1, na nie wykładam masę serową ze składników z części 2, wyrównuję i przykrywam drugą warstwą ciasta ze składników z części 1. Delikatnie wygładzam.

Piekę w temperaturze 185 stopni C ok.25 minut, aż ciasto zrobi się złote.

Po przestudzeniu kroję na równe kwadraty bądź prostokąty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.