0
(0)
Serowe herbatniki
Ciastka są słodkie, maślane, bardzo delikatne.
Składniki:
1 część:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g. masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukry waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 część:
- 200 g. serka mascarpone
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1 część:
Siekam w misce masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam elastyczne ciasto.
Chłodzę je w lodówce minimum pół godziny.
Dzielę na 2 równe części.
2 część:
Ubijam żółtko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodaję ser i budyń, dokładnie mieszkam.
Na blachę wyłożoną papierem wykładam cienko ciasto ze składników z części 1, na nie wykładam masę serową ze składników z części 2, wyrównuję i przykrywam drugą warstwą ciasta ze składników z części 1. Delikatnie wygładzam.
Piekę w temperaturze 185 stopni C ok.25 minut, aż ciasto zrobi się złote.
Po przestudzeniu kroję na równe kwadraty bądź prostokąty.
Przepis autorski