Serowe gwiazdki z makiem

Serowe gwiazdki z makiem
0
(0)

Serowe gwiazdki z makiem

Małe pyszności- ciasteczka z ciasta serowego, wypełnione masą makową – użyłam gotowej, pozbywając się tym samym poświątecznych zapasów.

Składniki (ok. 50 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
  • 200 g. zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • masa makowa

Przygotowanie:

Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto.

Odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3-4 mm.

Wycinam kółka (u mnie średnica 8 cm), sklejam w 6 miejscach jak na zdjęciu, tworząc koszyczek-gwiazdkę.

Ważne jest, by naprawdę mocno skleić brzegi ciastka.

Wypełniam gwiazdki masą makową i układam na blasze.

Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry