0
(0)
Serowe gwiazdki z makiem
Małe pyszności- ciasteczka z ciasta serowego, wypełnione masą makową – użyłam gotowej, pozbywając się tym samym poświątecznych zapasów.
Składniki (ok. 50 ciasteczek):
- 2 szklanki mąki pszennej T 500
- 1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
- 200 g. zimnego masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- masa makowa
Przygotowanie:
Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto.
Odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3-4 mm.
Wycinam kółka (u mnie średnica 8 cm), sklejam w 6 miejscach jak na zdjęciu, tworząc koszyczek-gwiazdkę.
Ważne jest, by naprawdę mocno skleić brzegi ciastka.
Wypełniam gwiazdki masą makową i układam na blasze.
Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut.
Przepis autorski