Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską
0
(0)

Serowe ciasteczka ze śliwką kalifornijską

Łatwe ciasteczka z pysznymi, jędrnymi śliwkami w środku. Ciasto serowe przypomina lekko francuskie, bo rozwarstwia się i rośnie w trakcie pieczenia, choć nie używa się do jego przygotowania żadnych sztucznych spulchniaczy.

Wykorzystałam śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano, ekologicze, czyli suszone w naturalny sposób, bez żadnych dodatków, a przede wszystkim bez dwutlenku siarki. Ten jest często dodawany w procesie suszenia, a właściwie konserwowania owoców. Z ręką na sercu stwierdzam, że smak śliwek firmy Fresano jest nieporównywalny z innymi, które jadłam. Śliwki są jędrne, dość twarde, naturalnie słodkie i mam wrażenie, że są esencją śliwkowego smaku. Bardzo, bardzo je Wam polecam!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 szklanka gładkiego twarożku z wiaderka
  • 200 g. zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru (jeśli twaróg nie był słodki, jeśli był-pomijam)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • śliwki kalifornijskie bio firmy Fresano
  • mleko do posmarowania ciastek

Przygotowanie:

Siekam zimne masło z mąką, dodaję żółtko, ser, cukier waniliowy i puder, szybko zagniatam elastyczne ciasto.

Odkładam je na godzinę do lodówki, po czym rozwałkowuję na grubość 3 mm.

Wycinam kwadraty, połowę kwadratu nacinam w paseczki jak na zdjęciu.

Na pełnej połowie układam 1 lub 2 śliwki i zakrywam je naciętymi paskami, mocno sklejając brzegi ciastka.

Układam tak przygotowane ciastka na blasze, smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok.25-30 minut.

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.