0
(0)
Serowe ciasteczka korzenne
Ciastka przygotowałam z mojego ulubionego ciasta, czyli serowego, ale w nowej odsłonie – pachną kardamonem i goździkami, radością świąt, przebywania razem, obdarowywania się prezentami 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gładkiego twarogu (na sernik)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3/4 kostki zimnego masła
Dodatkowo:
- cukier puder
- przyprawa korzenna/do pierników
Przygotowanie:
W misce siekam masło z mąką, cukrem waniliowym i solą, dodaję ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto.
Schładzam je ok. godziny w lodówce.
Rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 3 mm, posypuję go cukrem pudrem i przyprawą do pierników, zwijam w rulon i tnę na plastry grubości 0,5 cm.
Lekko spłaszczam i układam na blaszce.
Piekę w temperaturze 175 stopni C. ok.15-20 minut termoobieg).
Przepis autorski