Serowe ciasteczka korzenne

Serowe ciasteczka korzenne
0
(0)

Serowe ciasteczka korzenne

Ciastka przygotowałam z mojego ulubionego ciasta, czyli serowego, ale w nowej odsłonie – pachną kardamonem i goździkami, radością świąt, przebywania razem, obdarowywania się prezentami 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gładkiego twarogu (na sernik)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki zimnego masła

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • przyprawa korzenna/do pierników

Przygotowanie:

W misce siekam masło z mąką, cukrem waniliowym i solą, dodaję ser i wyrabiam szybko gładkie, elastyczne ciasto.

Schładzam je ok. godziny w lodówce.

Rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 3 mm, posypuję go cukrem pudrem i przyprawą do pierników, zwijam w rulon i tnę na plastry grubości 0,5 cm.

Lekko spłaszczam i układam na blaszce.

Piekę w temperaturze 175 stopni C. ok.15-20 minut termoobieg).

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.