Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami
5
(1)

Sernikobrownie z wiśniami

Jedliście to wspaniałe ciasto? Sama nie wiem, dlaczego jeszcze go Wam nie pokazałam, choć piekę je praktycznie codziennie. Mocno czekoladowy spód, aksamitna masa serowa i do tego wszystkiego jeszcze owoce, u mnie najczęściej wiśnie. Czasami zamieniam je na banany, ale te wykładam po upieczeniu, dodatkowo zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie.

Składniki na blachę 28×40 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1,5 kostki masła (300 g)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36%
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2,3 łyżki

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (używam sera Mój Ulubiony z Wielunia)

Dodatkowo:

  • miękkie owoce do przybrania (wiśnie, banany, truskawki, jagody, borówki, maliny)
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

Na małym ogniu rozpuszczam masło z czekoladą (masło kroję na kawałki, a czekoladę łamię na kostki).

Miksuję jajka z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym wlewam rozpuszczone masło z czekoladą i dalej miksuję.

Dolewam śmietankę, dodaję proszek do pieczenia i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję mąkę, jeszcze przez chwilę miksuję.

Ciasto przelewam na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę, równo rozprowadzam.

Masa serowa:

Miksuję jajka z cukrami i serem, a następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i masło. Miksuję by masa była gładka.

Łyżką lub łopatką wykładam masę serową na ciasto czekoladowe, lekko wyrównuję, po czym widelcem mieszam lekko obie masy (tak by część czekoladowego ciasta znalazła się na górze).

Ciasto ozdabiam dowolnymi owocami.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . na ok. 50-55 minut.

Po upieczeniu można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem lub polać zygzakami z rozpuszczonej czekolady.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry