Sernik z masłem orzechowym
Zapraszam po przepis na wspaniały sernik z masłem orzechowym.
Sama nie wierzę, że kiedyś nie lubiłam serników. Naprawdę, żadnych. To było ostatnie ciasto, po jakie sięgnęłabym. A dziś bardzo je lubię, zwłaszcza wymyślać ? Ten wyszedł wyjątkowo pięknie. Puszysty, aksamitny… Ma smak masła orzechowego i bananów (idealna para!), spód z herbatników, polewę z gorzkiej czekolady, no i wisienka na tym torcie – chrupiące, solone pistacje na górze…
Niebo w gębie!
Sernik z masłem orzechowym przepis
Składniki (blacha 20 na 30 cm)
Masa serowa:
- 1,3 kg trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu
- 1 budyń bananowy z cukrem (60 g)
- 150 g. masła orzechowego (temperatura pokojowa)
- 200 g. masła
- 180 g. cukru pudru
- 5 jajek, oddzielnie żółtka i białko
Spód:
- herbatniki typu petitki
Polewa:
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 100 g. śmietanki 36%
Do posypania:
- solone pistacje
Przygotowanie:
Blachę natłuszczam masłem i oprószam mąką. Dno wykładam herbatnikami.
Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z masłem orzechowym i cukrem pudrem.
Miksuję na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo puszysta, wtedy (dalej miksując) dodaję po 1 żółtku. Każdorazowo czekam, aż żółtko połączy się z resztą składników.
Następnie po łyżce (nie przerywam miksowania) dodaję ser, a na końcu budyń.
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę.
Ubitą pianę łączę z resztą masy łopatką, delikatnie mieszając.
Masę wykładam na herbatniki (będzie sięgała do samego rantu blachy), wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 50 minut – sernik urośnie i być może lekko popęka.
Jeszcze gorący, tuż po wyjęciu z piekarnika, delikatnie okrajam nożem wzdłuż blachy, to pozwoli mu ładnie i równo opaść.
Zimny sernik ozdabiam polewą (czekoladę rozpuszczam w rondelku ze śmietanką, na małym ogniu, mieszając) i posypuję lekko posiekanymi pistacjami.