Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym
5
(9)

Sernik z masłem orzechowym

Zapraszam po przepis na wspaniały sernik z masłem orzechowym.

Sama nie wierzę, że kiedyś nie lubiłam serników. Naprawdę, żadnych. To było ostatnie ciasto, po jakie sięgnęłabym. A dziś bardzo je lubię, zwłaszcza wymyślać ? Ten wyszedł wyjątkowo pięknie. Puszysty, aksamitny… Ma smak masła orzechowego i bananów (idealna para!), spód z herbatników, polewę z gorzkiej czekolady, no i wisienka na tym torcie – chrupiące, solone pistacje na górze…

Niebo w gębie!

Sernik z masłem orzechowym przepis

Składniki (blacha 20 na 30 cm)

Masa serowa:

  • 1,3 kg trzykrotnie zmielonego, półtłustego twarogu
  • 1 budyń bananowy z cukrem (60 g)
  • 150 g. masła orzechowego (temperatura pokojowa)
  • 200 g. masła
  • 180 g. cukru pudru
  • 5 jajek, oddzielnie żółtka i białko

Spód:

  • herbatniki typu petitki

Polewa:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 100 g. śmietanki 36%

Do posypania:

  • solone pistacje

Przygotowanie:

Blachę natłuszczam masłem i oprószam mąką. Dno wykładam herbatnikami.

Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z masłem orzechowym i cukrem pudrem.

Miksuję na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo puszysta, wtedy (dalej miksując) dodaję po 1 żółtku. Każdorazowo czekam, aż żółtko połączy się z resztą składników.

Następnie po łyżce (nie przerywam miksowania) dodaję ser, a na końcu budyń.

Oddzielnie ubijam na sztywno pianę.

Ubitą pianę łączę z resztą masy łopatką, delikatnie mieszając.

Masę wykładam na herbatniki (będzie sięgała do samego rantu blachy), wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 50 minut – sernik urośnie i być może lekko popęka.

Jeszcze gorący, tuż po wyjęciu z piekarnika, delikatnie okrajam nożem wzdłuż blachy, to pozwoli mu ładnie i równo opaść.

Zimny sernik ozdabiam polewą (czekoladę rozpuszczam w rondelku ze śmietanką, na małym ogniu, mieszając) i posypuję lekko posiekanymi pistacjami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 9

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.