Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową

4.6
(14)

Sernik z jogurtów greckich z polewą migdałową

Skusiłam się na upieczenie ciasta z jogurtów greckich. To była dobra decyzja, bo ciasto jest świetne, bardzo delikatne w smaku.

Specjalnie nie poszukałam przepisu i zrobiłam je zupełnie intuicyjnie. Okazało się to nietrudne, bo ciasto przygotowuje się właściwie tak, jak sernik. Taką też nazwę mu pozostawiam, bo po upieczeniu do złudzenia go przypomina.

Mój sernik dostał jeszcze wspaniały, kruchy czekoladowy spód i przepyszną polewę migdałową zrobioną z gotowanej z cukrem słodkiej śmietanki.

Składniki (blacha 20 x 30 cm):

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej T 450
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Masa jogurtowa:

  • 1000 g jogurtu greckiego
  • 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 budynie waniliowe w proszku (mogą być i z cukrem, i bez)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

Polewa migdałowa:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli olejku migdałowego

Dodatkowo:

mielone migdały do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

Masło siekam drobno z sypkimi produktami, po czym dodaję żółtka i zagniatam elastyczne ciasto.

Wyklejam nim dno blachy (wyłożonej papierem), nakłuwam widelcem i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Masa jogurtowa:

Gdy piecze się spód mikserem ubijam żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodaję budynie, jogurt i olej.

Miksuję na gładko.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy jogurtowej i delikatnie mieszam drewnianą łopatką.

Masę wylewam na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawiam blachę do piekarnika na 50-55 minut.

Wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny.

Jeśli trochę popękał, nie ma co się tym przejmować – wyrównamy powierzchnię polewą.

Polewa migdałowa:

Śmietankę przelewam do garnka i podgrzewam razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję ok. 40 minut, mieszając.

Przed końcem gotowania dodaję olejek.

Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić.

Można zrobić próbę na talerzyku – wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 14

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry