Sernik z jogurtem i kruszonką
Ten sernik jest delikatny, mokry i piankowy, bardzo deserowy. W połączeniu z chrupiącą kruszonką smakuje świetnie ☺
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 800 g twarogu z wiaderka
- 120 g oleju
- 80 g budyniu waniliowego z cukrem
- 160 g jogurtu greckiego
Kruszonka:
- 100 g masła (wyjmij je z lodówki 15 minut przed robieniem kruszonki)
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- kakaowe herbatniki na spód sernika
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Jajka i oba cukry umieszczam w misie miksera i miksuję na najwyższych obrotach, aż masa stanie się biała i puszysta.
Miksując dalej dodaję po łyżce twaróg.
Następnie dodaję jogurt, a na końcu ostrożnie wlewam olej, miksuję do połączenia.
Dno blaszki (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) wykładam herbatnikami.
Wylewam masę serową, wyrównuję.
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut (środkowy poziom, bez termoobiegu).
W międzyczasie w misie miksera umieszczam składniki kruszonki, krótko miksuję do połączenia.
Palcami wygniatam przez chwilę kruszonkę, by utworzyły się charakterystyczne grudki.
Kruszonkę ostrożnie (po 20 minutach podpiekania) wykładam na sernik.
Piekę razem jeszcze 70 minut.
Gorący sernik okrajam wzdłuż brzegów blaszki, by ładnie opadł.
Kroję gdy jest całkowicie zimny.