Sernik z jagodami na ciemnym cieście

0
(0)

Sernik z jagodami na ciemnym cieście

Polecam Wam taki pyszny, mocno owocowy sernik z jagodami na ciemnym cieście.

Upiekłam go właśnie na ciemnym spodzie, i użyłam frużeliny jagodowej, jednak możecie użyć nawet mrożonych owoców.

Składniki (na blachę 25 x 35 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g. masła (wyjęte na pół godziny przed pieczeniem z lodówki)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • trochę ponad 0,5 szklanki cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (użyłam sera Mój Ulubiony)
  • 5 jajek (podzielonych na żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżki masła, rozpuszczonego

Dodatkowo:

  • frużelina jagodowa (lub mrożone jagody)
  • masło do natłuszczenia blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Mąkę z kakao, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję posiekane masło, żółtka i jajko.

Zagniatam elastyczne, jednolite ciasto – w razie potrzeby podsypując lekko mąką.

Dzielę ciasto: 2/3 wyklejam na dnie blachy (wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką), 1/3 odkładam na 10 minut do lodówki.

Blachę z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

W tym czasie ubijam mikserem żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Następnie dodaję ser, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczone masło, i miksuję aż masa będzie zupełnie gładka.

Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i delikatnie mieszam łopatką (zachowuję jeden kierunek mieszania).

Na podpieczone ciasto wykładam cienką warstwę frużeliny jagodowej (lub cienko – mrożone jagody).

Na owocową warstwę wykładam masę serową, a na nią kleksy frużeliny, po czym lekko mieszam ser z owocami (np. widelcem lub patyczkiem).

Całość posypuję kawałkami pozostałego ciasta (tego z lodówki) i ponownie wstawiam do piekarnika (zmniejszam temperaturę do 160 stopni C) na ok. godzinę.

Upieczony sernik odstawiam do całkowitego przestygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry