Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą
0
(0)

Sernik z czekoladą

Sernik jest raczej z gatunku tych zbitych i kremowych, ale też takie najbardziej lubię. Na cienkiej warstwie kruchego ciasta, z dużą ilością czekoladowych kropelek, które przy każdym kęsie wspaniale rozpływają się w ustach.

Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm):

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g. masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g. miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • czekoladowe kropelki
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Siekam masło z mąką i pozostałymi składnikami ciasta, zagniatam je i odkładam na pół godziny w chłodne miejsce.

Wyklejam ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwam je widelcem i piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ser przepuszczam przez maszynkę dwa razy.

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym ciągle ucierając dodaję po kolei żółtka.

Dodaję ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną, mieszam dokładnie.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję ją stopniowo do sera i mieszam dokładnie drewnianą łyżką, aż powstanie puszysta serowa masa.

Dodaję do niej czekoladowe kropelki i wykładam na podpieczony (chłodny) spód.

Wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c. na 70-80 minut.

Sernik jest gotowy, gdy boki ładnie odstają od formy, a powierzchnia jest zarumieniona.

Po całkowitym ostudzeniu można oprószyć sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry