Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym cieście
Zapraszam na świąteczny sernik z brzoskwiniami, pachnący pomarańczami i wanilią, na pysznym ciasteczkowym, czekoladowym spodzie. Jest zwieńczony grubą warstwą aksamitnego, czekoladowego kremu. Super elegancki, pięknie wygląda – z całą pewnością uświetni wyjątkowe chwile !
Składniki:
Spód:
- 300 g. herbatników czekoladowych
- 200 g. masła
Ser:
- 1,2 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego
- 250 g. miękkiego masła
- 10 żółtek
- 5 białek + szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
Ponadto:
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 duża puszka brzoskwiń
- kandyzowana skórka pomarańczowa – oprószona w mące
Masa czekoladowa:
- 500 g. serka mascarpone
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki ucieram w malakserze na proszek, dodaję rozpuszczone masło, mieszam dokładnie.
Powstałą masę wykładam równo, lekko ubijając, na dno blachy (u mnie 25 x 35 cm).
Ser:
Miękkie masło ucieram z cukrem waniliowym i pudrem na puch, dodaję stopniowo żółtka.
Porcjami, miksując, dodaję ser. Następnie (dalej miksując) dodaję budyń i mąkę.
Brzoskwinie odcedzam dokładnie z zalewy, kroję na kawałki, dodaję do masy serowej razem ze skórką pomarańczową.
W oddzielnej misce ubijam na sztywno białka z solą.
Ubitą pianę dodaję do sera, delikatnie mieszając.
Masę przekładam na spód z ciasta.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 80 minut.
Masa czekoladowa:
Serek mascarpone mieszam z cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczam nad parą wodną i dodaję do serka- mieszam energicznie, by powstała jednolita masa.
Wykładam ją na zimne ciasto, pozostawiam na 2-3 godziny w zimnym miejscu.
Przepis autorski