Sernik wiedeński z rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami
5
(4)

Sernik wiedeński z rodzynkami

Poznaj mój sprawdzony przepis na sernik wiedeński z rodzynkami. To bardzo puszysty, delikatny i lekko pomarańczowy w smaku sernik bez spodu – jak dla mnie klasyk!

Sernik wiedeński – przepis

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 200 g. cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 8 jajek (oddzielnie białko i żółtka)
  • 1,5 kg półtłustego białego sera, trzykrotnie zmielonego
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 60 g. mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
  • 250 g. drobnych rodzynek

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka ziemniaczana do posypania formy (w wersji bezglutenowej) lub zwykła, pszenna mąka
  • cukier puder do posypania sernika po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem.

Miksuję na najwyższych obrotach aż masło stanie się bardzo jasne i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku, każdorazowo czekając aż się połączy z resztą. Potem – ciągle miksując masę – po łyżce dodaję ser.

Gdy masa jest jednolita i gładka, dodaję olejek waniliowy i 60 g. mąki ziemniaczanej, miksuję do połączenia.

W oddzielnej miseczce mieszam startą skórkę z pomarańczy z rodzynkami, a potem z łyżką mąki ziemniaczanej.

Oddzielnie ubijam białka – na sztywną pianę.

Ubitą pianę łączę z masą serową, mieszając delikatnie; na końcu dodaję rodzynki i skórkę z pomarańczy, jeszcze raz ostrożnie mieszam.

Masę wykładam do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy – powinna sięgać do samej góry.

Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na ok. 80 minut.
Sernik w czasie pieczenia urośnie.

Po upieczeniu, od razu gdy jest gorący, okrajam ostrożnie boki wzdłuż blachy, to pozwoli mu ładnie i równo opaść.

Gdy sernik zupełnie wystygnie, posypuję go cukrem pudrem i wtedy dopiero kroję.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.