Sernik waniliowy z oreo
Klasyczny, waniliowy sernik z dodatkiem ciastek oreo i polewą czekoladową. Pyszny!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej do smaku)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół szklanki oleju
- pół szklanki śmietanki 36%
- 3 czubate łyżki budyniu waniliowego (może być z cukrem lub bez; warto spróbować masy serowej, czy jest wystarczająco słodka)
Spód:
- waniliowe herbatniki typu petitki na spód ciasta
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
Dodatkowo:
- ok. 20 ciastek oreo (do środka)
- olej do posmarowania blachy
- mąka do posypania blachy
- ciastka oreo do przybrania
- owoce do przybrania
Przygotowanie:
Blachę smaruję olejem i posypuję mąką.
Dno wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.
Masa serowa:
Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i miksuję na średnich obrotach ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Połowę masy wykładam na herbatniki, wygładzam, i układam ciastka – u mnie w rzędach 3 na 5.
Przykrywam resztą masy serowej.
Na górze można dodatkowo rozłożyć kawałki ciastek.
Blachę wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Po upieczeniu sernik wyjmuję z piekarnika, okrajam wzdłuż boków blachy i zostawiam do przestudzenia.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na wystudzone ciasto.
Gdy czekolada lekko zastygnie, ozdabiam ciastkami i owocami.