Sernik waniliowy z oreo

Sernik waniliowy z oreo
5
(3)

Sernik waniliowy z oreo

Klasyczny, waniliowy sernik z dodatkiem ciastek oreo i polewą czekoladową. Pyszny!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej do smaku)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki śmietanki 36%
  • 3 czubate łyżki budyniu waniliowego (może być z cukrem lub bez; warto spróbować masy serowej, czy jest wystarczająco słodka)

Spód:

  • waniliowe herbatniki typu petitki na spód ciasta

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • ok. 20 ciastek oreo (do środka)
  • olej do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy
  • ciastka oreo do przybrania
  • owoce do przybrania

Przygotowanie:

Blachę smaruję olejem i posypuję mąką.

Dno wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.

Masa serowa:

Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera i miksuję na średnich obrotach ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Połowę masy wykładam na herbatniki, wygładzam, i układam ciastka – u mnie w rzędach 3 na 5.

Przykrywam resztą masy serowej.

Na górze można dodatkowo rozłożyć kawałki ciastek.

Blachę wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Po upieczeniu sernik wyjmuję z piekarnika, okrajam wzdłuż boków blachy i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na wystudzone ciasto.

Gdy czekolada lekko zastygnie, ozdabiam ciastkami i owocami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.