Sernik waniliowy z mascarpone

Sernik waniliowy z mascarpone
4.6
(5)

Sernik waniliowy z mascarpone

Przepyszny, delikatny, puszysty, aksamitny. To mi się nasuwa na myśl, by opisać ten sernik waniliowy z mascarpone. Koniecznie spróbuj go upiec!

Składniki:

Spód (tortownica 22 cm):

  • 200 g. kakaowych herbatników
  • 130 g. masła, rozpuszczonego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g. mascarpone
  • 6 dużych jajek
  • 150 g. cukru pudru
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 80 g. budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 5 dużych łyżek oleju

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy
  • owoce do przybrania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Spód:

Rozpuszczam masło, rozdrabniam na mąkę herbatniki w malakserze – łączę je razem.

Wykładam spód do tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką) i ugniatam łyżką.

Masa serowa:

Przekładam twaróg do dużej miski, dodaję oba cukry i jajka, dokładnie miksuję przez kilka minut.

Dodaję mascarpone i dalej miksuję do gładkiej masy.

Dodaję budyń i olej, miksuję do dokładnego połączenia.

Masę serową wykładam na wcześniej przygotowany spód, wygładzam.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80-85 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Wyłączam piekarnik, zostawiam uchylony; sernik powinien wystygnąć w piekarniku.

Przed podaniem ozdabiam sernik owocami i oprószam cukrem pudrem.

Przechowuję w lodówce.

 

Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe to zajrzyj również na inne moje przepisy – podobny Puszysty sernik waniliowy tradycyjny Sernik królewski, a szczególnie na wspaniały Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.