Sernik waniliowy z mascarpone
Przepyszny, delikatny, puszysty, aksamitny. To mi się nasuwa na myśl, by opisać ten sernik waniliowy z mascarpone. Koniecznie spróbuj go upiec!
Składniki:
Spód (tortownica 22 cm):
- 200 g. kakaowych herbatników
- 130 g. masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g. mascarpone
- 6 dużych jajek
- 150 g. cukru pudru
- 30 g. cukru waniliowego
- 80 g. budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 5 dużych łyżek oleju
Dodatkowo:
- masło do posmarowania tortownicy
- mąka do oprószenia tortownicy
- owoce do przybrania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Spód:
Rozpuszczam masło, rozdrabniam na mąkę herbatniki w malakserze – łączę je razem.
Wykładam spód do tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką) i ugniatam łyżką.
Masa serowa:
Przekładam twaróg do dużej miski, dodaję oba cukry i jajka, dokładnie miksuję przez kilka minut.
Dodaję mascarpone i dalej miksuję do gładkiej masy.
Dodaję budyń i olej, miksuję do dokładnego połączenia.
Masę serową wykładam na wcześniej przygotowany spód, wygładzam.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80-85 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Wyłączam piekarnik, zostawiam uchylony; sernik powinien wystygnąć w piekarniku.
Przed podaniem ozdabiam sernik owocami i oprószam cukrem pudrem.
Przechowuję w lodówce.
Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe to zajrzyj również na inne moje przepisy – podobny Puszysty sernik waniliowy tradycyjny Sernik królewski, a szczególnie na wspaniały Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem