Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach
Mój sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach to bardzo deserowe ciasto – herbatnikowy spód, kremowa warstwa sera i na koniec dość gruba, aksamitna warstwa masy czekoladowej. Schłodzony smakuje wyśmienicie.
Zresztą – odkąd pamiętam lubiłam ciasta z czekoladą, z masami (tylko oby nie był tłuste – maślanych kremów, takich jakie kiedyś zawsze były w tortach, nigdy nie lubiłam).
W domu Rodzice stawiali raczej na klasykę – były pyszne ciasta drożdżowe, rewelacyjne keksy, mazurki i ciastka ze skwarek z maszynki.
Dopiero gdy sama zabrałam się za pieczenie zaczęłam kombinować i ściągać od koleżanek przepisy na ciasta bardziej wymyślne, przekładane i warstwowe.
Do dziś pozostała mi słabość do takich pyszności, choć przyznać muszę że coraz bardziej doceniam też w ciastach prostotę.
Składniki (tortownica 18 cm):
Spód:
- 150 g. herbatników typu petitki
- 130 g. masa, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka esencji kawowej (lub kilka kropli olejku zapachowego, np. migdałowego)
Masa serowa:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy z cukrem (w proszku, opakowanie 60 g)
- 100 ml. śmietanki 30%, schłodzonej
- 500 g. niesłodzonego sera z wiaderka, użyłam President
Masa czekoladowa:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 60 g. masła
- 1 łyżka kakao
- mleko w proszku – ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki kruszę jak najdrobniej (lub miksuję na piasek).
Dolewam ciepłe, rozpuszczone masło i esencję kawową, mieszam dokładnie by powstała gęsta, wilgotna masa.
Tortownicę smaruję masłem, dno wykładam papierem (gdy jest ono natłuszczone, wycięty z papieru okrąg nie będzie się przesuwał), papier również natłuszczam.
Całość oprószam mąką.
Wykładam i lekko ubijam masę z herbatników.
Masa serowa:
Żółtka i jajko ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, potem dodaję budyń w proszku i ucieram jeszcze chwilę.
Dolewam śmietankę, miksuję na najwyższych obrotach.
Na koniec, miksując na wolnych obrotach, dodaję po łyżce serek.
Przygotowaną masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na 55 minut.
Po upieczeniu sernik odstawiam do wystygnięcia.
Masa czekoladowa:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao.
Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.
Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna.
Wykładam ją (ciepłą) na sernik, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.
Zobacz też inną moją wariację sernikowo-czekoladową tutaj 🙂