Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach

Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach
0
(0)

Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach

Mój sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach to bardzo deserowe ciasto – herbatnikowy spód, kremowa warstwa sera i na koniec dość gruba, aksamitna warstwa masy czekoladowej. Schłodzony smakuje wyśmienicie.

Zresztą – odkąd pamiętam lubiłam ciasta z czekoladą, z masami (tylko oby nie był tłuste – maślanych kremów, takich jakie kiedyś zawsze były w tortach, nigdy nie lubiłam).

W domu Rodzice stawiali raczej na klasykę – były pyszne ciasta drożdżowe, rewelacyjne keksy, mazurki i ciastka ze skwarek z maszynki.

Dopiero gdy sama zabrałam się za pieczenie zaczęłam kombinować i ściągać od koleżanek przepisy na ciasta bardziej wymyślne, przekładane i warstwowe.

Do dziś pozostała mi słabość do takich pyszności, choć przyznać muszę że coraz bardziej doceniam też w ciastach prostotę.

 

Składniki (tortownica 18 cm):

Spód:

  • 150 g. herbatników typu petitki
  • 130 g. masa, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka esencji kawowej (lub kilka kropli olejku zapachowego, np. migdałowego)

Masa serowa:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy z cukrem (w proszku, opakowanie 60 g)
  • 100 ml. śmietanki 30%, schłodzonej
  • 500 g. niesłodzonego sera z wiaderka, użyłam President

Masa czekoladowa:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 g. masła
  • 1 łyżka kakao
  • mleko w proszku – ok. 3/4 do 1 szklanki

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka pszenna do oprószenia formy

Przygotowanie:

Spód:

Herbatniki kruszę jak najdrobniej (lub miksuję na piasek).

Dolewam ciepłe, rozpuszczone masło i esencję kawową, mieszam dokładnie by powstała gęsta, wilgotna masa.

Tortownicę smaruję masłem, dno wykładam papierem (gdy jest ono natłuszczone, wycięty z papieru okrąg nie będzie się przesuwał), papier również natłuszczam.

Całość oprószam mąką.

Wykładam i lekko ubijam masę z herbatników.

Masa serowa:

Żółtka i jajko ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, potem dodaję budyń w proszku i ucieram jeszcze chwilę.

Dolewam śmietankę, miksuję na najwyższych obrotach.

Na koniec, miksując na wolnych obrotach, dodaję po łyżce serek.

Przygotowaną masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na 55 minut.

Po upieczeniu sernik odstawiam do wystygnięcia.

Masa czekoladowa:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao.

Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.

Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna.

Wykładam ją (ciepłą) na sernik, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.

Zobacz też inną moją wariację sernikowo-czekoladową tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.