Sernik w cieście z malinami i czekoladą
Bardzo gładki i aksamitny sernik w cieście – upieczony w keksówce, jest łatwy do krojenia i ładnie się prezentuje na talerzu.
Masa serowa jest najpierw gotowana, a dopiero potem upieczona razem z ciastem.
Składniki (2 keksówki 8 na 16 cm):
Ciasto:
- 300 g. mąki pszennej
- 150 g. gęstej śmietany 18%
- 100 g. masła, wyjętego pół godziny wcześniej w lodówki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 100 g masła
- 6 jajek
- 60 g budyniu waniliowego z cukrem (w proszku)
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 4 -5 łyżek cukru (do smaku)
Dodatkowo:
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka
- masło do natłuszczenia blachy
- mąka pszenna do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Masa serowa:
W garnku rozpuszczam masło i oba cukry.
Nie zdejmując garnka z kuchenki (średnia moc) dodaję po łyżce ser, i podgrzewam mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) aż cały ser się ładnie połączy z tłuszczem.
Oddzielnie dokładnie mieszam jajka z mlekiem i budyniem, a następnie wlewam tę zawiesinę do masy serowej i podgrzewam energicznie mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Masę odstawiam do przestudzenia.
Ciasto:
Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto (można lekko podsypać mąką).
Rozwałkowuję je na grubość ok. pół cm i wyklejam dno i boki keksówek (wcześniej je natłuszczam i oprószam mąką)
Do obu keksówek wyklejonych ciastem przekładam po połowie masy serowej, posypuję z góry malinami.
Keksówki wstawiam na ok. 70 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
Po przestygnięciu polewam ciasta czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.