Sernik stracciatella

Sernik stracciatella 1
5
(1)

Sernik stracciatella

Ten sernik jest łatwy do przygotowania, nie powinien nikomu sprawić trudności. Waniliowy z dodatkiem czekolady – pysznie smakuje z filiżanką mocnej kawy.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 1,4 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 180 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • 80 g oleju roślinnego
  • 100 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady (użyłam lekko gorzkiej, 50%), drobno posiekanej
  • herbatniki typu petitki na spód blachy

Polewa:

  • 150 g lekko gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g herbatników typu petitki

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Blachę smaruję masłem i oprószam mąką, a jej dno wykładam herbatnikami.

W misie miksera mieszam wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady. Miksuję najpierw na niskich, a potem na maksymalnych obrotach – kilka minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Do masy wsypuję posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam łopatką.

Wszystko wykładam na spód z herbatników, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 90 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Jeszcze gorący sernik, tuż po upieczeniu, dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy (to pozwoli mu ładnie i równo opaść) i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:

Rozpuszczam na małym ogniu połamaną czekoladę ze śmietanką, a potem do masy wrzucam pokruszone herbatniki.

Masę wykładam na sernik, wyrównuję. Zostawiam do zastygnięcia.

Sernik stracciatella 2

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.