Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
5
(1)

Sernik na zimno z borówkami

Dzisiejszy sernik na zimno z borówkami wyszedł bardzo lekki i delikatny, niezbyt słodki, mocno owocowy. Cudowny, letni deser !

Składniki:

  • 500 g. trzykrotnie mielonego twarogu
  • 340 g. jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki arbuzowe
  • 200 g. herbatników
  • 200 g. borówek

Przygotowanie:

Przygotowuję galaretki wg przepisu, zmniejszając ilość wymaganej wody do 3/4. Odstawiam do wystudzenia.

Herbatniki rozdrabniam i ucieram w moździerzu na drobną kaszkę, po cym dodaję ok. 1/3 szklanki płynnej galaretki i mieszam, aż powstanie mokre, bardzo gęste ciasto.

Blaszkę wykładam folią spożywcza, na dno wykładam masę herbatnikową, wyrównuję powierzchnię i wykładam borówki tak, by przykryły całe ciasto.

Zalewam galaretką do takiej wysokości, by borówki były przykryte.

Wstawiam blaszkę do lodówki do stężenia galaretki.

W misce ucieram ser, cukier puder i jogurt na gładki krem, wlewam pozostałą galaretkę (powinna zostać ok. połowa), dzielę masę na 2 części w proporcji 3:2, do większej dodaję czerwony barwnik spożywczy.

Ciemniejszą masę wylewam na galaretkę w blaszce, zostawiam aż zastygnie, po czym wlewam jaśniejszą masę i znów wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Pozostawiam na noc w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.