Sernik na zimno z borówkami
Dzisiejszy sernik na zimno z borówkami wyszedł bardzo lekki i delikatny, niezbyt słodki, mocno owocowy. Cudowny, letni deser !
Składniki:
- 500 g. trzykrotnie mielonego twarogu
- 340 g. jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 galaretki arbuzowe
- 200 g. herbatników
- 200 g. borówek
Przygotowanie:
Przygotowuję galaretki wg przepisu, zmniejszając ilość wymaganej wody do 3/4. Odstawiam do wystudzenia.
Herbatniki rozdrabniam i ucieram w moździerzu na drobną kaszkę, po cym dodaję ok. 1/3 szklanki płynnej galaretki i mieszam, aż powstanie mokre, bardzo gęste ciasto.
Blaszkę wykładam folią spożywcza, na dno wykładam masę herbatnikową, wyrównuję powierzchnię i wykładam borówki tak, by przykryły całe ciasto.
Zalewam galaretką do takiej wysokości, by borówki były przykryte.
Wstawiam blaszkę do lodówki do stężenia galaretki.
W misce ucieram ser, cukier puder i jogurt na gładki krem, wlewam pozostałą galaretkę (powinna zostać ok. połowa), dzielę masę na 2 części w proporcji 3:2, do większej dodaję czerwony barwnik spożywczy.
Ciemniejszą masę wylewam na galaretkę w blaszce, zostawiam aż zastygnie, po czym wlewam jaśniejszą masę i znów wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Pozostawiam na noc w lodówce.