Sernik na półkruchym cieście
To bardzo łatwy i smaczny sernik, do przygotowania którego nie jest potrzebny mikser – masę serową wystarczy wymieszać łyżką. Półkruchy spód jest miękki i delikatny w smaku.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Półkruchy spód:
- 320 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 70 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 130 g śmietany 18%
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka, użyłam sera President
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 130 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 60 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Półkruchy spód:
W misce umieszczam wszystkie składniki i zagniatam ciasto – będzie luźne i bardzo miękkie (można ewentualnie odrobinę podsypać mąką przy wyrabianiu).
Przygotowanym ciastem wyklejam dno blachy, nakłuwam je widelcem, i podpiekam przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Masa serowa:
W międzyczasie w dużej misce mieszam dokładnie składniki masy serowej – musi być jednolita i gładka. Wystarczy do tego łyżka, ale można sobie pomóc rózgą kuchenną.
Masę serową wylewam na podpieczony spód.
Zmniejszam temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.
Sernik piekę jeszcze 60 minut.
Od razu po upieczeniu ostrym nożem dokładnie, wzdłuż boków blachy, okrajam całe ciasto. Odstawiam do ostudzenia.