Sernik na półkruchym cieście

Sernik na półkruchym cieście
0
(0)

Sernik na półkruchym cieście

To bardzo łatwy i smaczny sernik, do przygotowania którego nie jest potrzebny mikser – masę serową wystarczy wymieszać łyżką. Półkruchy spód jest miękki i delikatny w smaku.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Półkruchy spód:

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 70 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 130 g śmietany 18%
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka, użyłam sera President
  • 30 g cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 130 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 60 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Półkruchy spód:

W misce umieszczam wszystkie składniki i zagniatam ciasto – będzie luźne i bardzo miękkie (można ewentualnie odrobinę podsypać mąką przy wyrabianiu).

Przygotowanym ciastem wyklejam dno blachy, nakłuwam je widelcem, i podpiekam przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Masa serowa:

W międzyczasie w dużej misce mieszam dokładnie składniki masy serowej – musi być jednolita i gładka. Wystarczy do tego łyżka, ale można sobie pomóc rózgą kuchenną.

Masę serową wylewam na podpieczony spód.

Zmniejszam temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.

Sernik piekę jeszcze 60 minut.

Od razu po upieczeniu ostrym nożem dokładnie, wzdłuż boków blachy, okrajam całe ciasto. Odstawiam do ostudzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.