Sernik miodowy z makiem

Sernik miodowy z makiem
4.3
(3)

Sernik miodowy z makiem

Jestem wyjątkowo dumna z przepisu na ten sernik miodowy z makiem, bo to wyśmienity sernik – niezwykle delikatny, bardzo puszysty, i przepyszny.

Ma delikatny, miodowo- waniliowy smak, ale także wyczuwalny smak maku, więc dla jego wielbicieli będzie idealny.

Bardzo go polecam!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Spód:

  • ciemne herbatniki typu petitki

Masa serowa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g płynnego miodu, użyłam wielokwiatowego
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 kg sera z wiaderka, trzykrotnie mielonego

oraz:

  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g suchego maku

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Dno nasmarowanej masłem i oprószonej mąką blachy wykładam herbatnikami.

Masło przekładam do misy miksera razem z miodem, i ucieram przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.

Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po żółtku.

Następnie, dalej miksując, dodaję partiami ser.

Potem dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.

Ziarenka wanilii i mak dodaję już po przerwaniu miksowania, mieszam masę łopatką.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie mieszam łopatką z masą serową.

Masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję (powinna sięgać do samej góry blachy).

Sernik piekę przez 60 minut w 170 stopniach C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez temroobiegu).

Kroję po całkowitym wystygnięciu.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem

Sernik miodowy z makiem
Sernik miodowy z makiem

Zobacz także inne moje przepisy na serniki na herbatnikach: tutaj lub tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.