Sernik miodowy z makiem
Jestem wyjątkowo dumna z przepisu na ten sernik miodowy z makiem, bo to wyśmienity sernik – niezwykle delikatny, bardzo puszysty, i przepyszny.
Ma delikatny, miodowo- waniliowy smak, ale także wyczuwalny smak maku, więc dla jego wielbicieli będzie idealny.
Bardzo go polecam!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Spód:
- ciemne herbatniki typu petitki
Masa serowa:
- 200 g miękkiego masła
- 250 g płynnego miodu, użyłam wielokwiatowego
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 kg sera z wiaderka, trzykrotnie mielonego
oraz:
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g suchego maku
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Dno nasmarowanej masłem i oprószonej mąką blachy wykładam herbatnikami.
Masło przekładam do misy miksera razem z miodem, i ucieram przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.
Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po żółtku.
Następnie, dalej miksując, dodaję partiami ser.
Potem dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.
Ziarenka wanilii i mak dodaję już po przerwaniu miksowania, mieszam masę łopatką.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie mieszam łopatką z masą serową.
Masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję (powinna sięgać do samej góry blachy).
Sernik piekę przez 60 minut w 170 stopniach C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez temroobiegu).
Kroję po całkowitym wystygnięciu.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem

Zobacz także inne moje przepisy na serniki na herbatnikach: tutaj lub tutaj 🙂