Sernik królewski
Sernik królewski pamiętam od najmłodszych lat, bo piekła go moja Babcia. Zawsze był obecny na świątecznym stole. Jest elegancki i wyjątkowo smaczny, a jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności.
Składniki – na blaszkę 20 x 30 cm (może też być troszkę większa):
Ciasto:
- 400 g. mąki pszennej
- 200 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg białego sera (użyłam sera z wiaderka)
- 6 jajek, podzielonych na żółtka i białka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki mieszam najpierw łyżką, a potem krótko dłonią do połączenia.
Ciasto wkładam do zamrażarki na 30-40 minut (ja dzielę je na 4 części i każdą zawijam w torebkę foliową, szybciej się schładza i łatwiej je potem ścierać)
Masa serowa:
Żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem stopniowo dodaję ser. Gdy wszystko jest jednolite dodaję olejek migdałowy i mąkę, a potem delikatnie wszystko mieszam z ubitą na sztywno pianą z białek.
Dno blachy wykładam papierem, ścieram na tarce z grubymi oczkami połowę schłodzonego ciasta.
Na ciasto wykładam masę serową, i na nią ścieram pozostałe ciasto.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Piekę przez 40 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 20 minut.
Nie otwieram piekarnika! Gdy sernik będzie stygł, trochę opadnie.
Kroję go po całkowitym przestygnięciu.
Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe to zajrzyj również na inne moje przepisy np. Puszysty sernik waniliowy lub Sernik waniliowy z mascarpone, a szczególnie na wspaniały Aksamitny sernik czekoladowy ze słonym karmelem
Jedna odpowiedź
Jaki rozmiar blachy?