Sernik gotowany wanilia nutella
Serniki gotowane mają u mnie szczególne miejsce – lubię je wymyślać i przygotowywać. Są stosunkowo łatwe do przygotowania, zwłaszcza kiedy nabierze się wprawy. To niezwykle delikatne, miękkie i pyszne ciasta, więc serdecznie namawiam do przygotowania.
Jeśli masz ochotę, zajrzyj po moje inne pomysły na serniki gotowane:
– gotowany sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami KLIK
– gotowany sernik z czekoladą i malinami KLIK
– gotowany sernik caffe latte KLIK
Składniki (blacha 30 na 40 cm):
- 350 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g cukru waniliowego
- 2 kg sera z wiaderka
- 10 jajek
- 200 g śmietanki 30 kub 36% (ewentualnie może być mleko)
- 220 g budyniu waniliowego w proszku
- 250 g nutelli
- waniliowe herbatniki typu petitki
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie:
W misce dokładnie mieszam jajka, śmietankę i proszek budyniowy.
Masło i oba cukru umieszczam w dużym garnku, i podgrzewam do rozpuszczenia.
Podgrzewając i mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) dodaję po łyżce ser.
Gdy cały ser ładnie połączy się z masłem, dodaję masę z jajek, śmietanki i budyniu.
Intensywnie mieszam i cały czas podgrzewam, aż masa serowa wyraźnie zgęstnieje (8-12 minut).
Masę serową dzielę mniej więcej na pół, i do jednej części dodaję nutellę, dokładnie mieszam.
Złożenie
Sernik składam, kiedy masa serowa jest jeszcze ciągle gorąca albo mocno ciepła.
Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.
Na herbatniki wykładam połowę jasnej masy, wyrównuję.
Wykładam warstwę herbatników.
Wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.
Kolejne warstwy to:
– herbatniki
– pozostałą jasna masa
– herbatniki
– pozostałą ciemna masa
– herbatniki
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.
Można dodatkowo polać całość zygzakami białej czekolady rozpuszczonej ze śmietanką.
Sernik wstawiam na noc do lodówki i dopiero po tym czasie kroję.