Sernik gotowany wanilia nutella

Sernik gotowany wanilia nutella
5
(5)

Sernik gotowany wanilia nutella

Serniki gotowane mają u mnie szczególne miejsce – lubię je wymyślać i przygotowywać. Są stosunkowo łatwe do przygotowania, zwłaszcza kiedy nabierze się wprawy. To niezwykle delikatne, miękkie i pyszne ciasta, więc serdecznie namawiam do przygotowania.

Jeśli masz ochotę, zajrzyj po moje inne pomysły na serniki gotowane:

– gotowany sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami KLIK

– gotowany sernik z czekoladą i malinami KLIK

– gotowany sernik caffe latte KLIK

Składniki (blacha 30 na 40 cm):

  • 350 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru waniliowego
  • 2 kg sera z wiaderka
  • 10 jajek
  • 200 g śmietanki 30 kub 36% (ewentualnie może być mleko)
  • 220 g budyniu waniliowego w proszku
  • 250 g nutelli
  • waniliowe herbatniki typu petitki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 30 lub 36%

Przygotowanie:

W misce dokładnie mieszam jajka, śmietankę i proszek budyniowy.

Masło i oba cukru umieszczam w dużym garnku, i podgrzewam do rozpuszczenia.

Podgrzewając i mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) dodaję po łyżce ser.

Gdy cały ser ładnie połączy się z masłem, dodaję masę z jajek, śmietanki i budyniu.

Intensywnie mieszam i cały czas podgrzewam, aż masa serowa wyraźnie zgęstnieje (8-12 minut).

Masę serową dzielę mniej więcej na pół, i do jednej części dodaję nutellę, dokładnie mieszam.

Złożenie

Sernik składam, kiedy masa serowa jest jeszcze ciągle gorąca albo mocno ciepła.

Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.

Na herbatniki wykładam połowę jasnej masy, wyrównuję.

Wykładam warstwę herbatników.

Wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.

Kolejne warstwy to:

– herbatniki

– pozostałą jasna masa

– herbatniki

– pozostałą ciemna masa

– herbatniki

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.

Można dodatkowo polać całość zygzakami białej czekolady rozpuszczonej ze śmietanką.

Sernik wstawiam na noc do lodówki i dopiero po tym czasie kroję.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry