Sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach
Dzisiejszy sernik czekoladowy z wiśniami na herbatnikach – moim zdaniem wspaniały sernik, wyraźnie czekoladowy, taki maziasty i aksamitny; prawdziwy, solidny deser.
Aby był równy i wyjątkowo kremowy, piekłam go w kąpieli wodnej. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga szykowania ciasta na spód bo zastąpiłam je herbatnikami.
Serdecznie polecam!
Składniki (na blaszkę 20 na 30 cm):
- 1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego (mój sprawdzony to Mój ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
- 4 jajka
- 50 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady do masy
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- herbatniki typu petitki
- ok. 1 szklanka wiśni (rozmrożone lub z kompotu, oczywiście bez pestek)
Dodatkowo:
- większa i głębsza blacha
- wrzątek
- masło do natłuszczenia blachy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady jako polewa
Przygotowanie:
1,5 tabliczki czekolady rozpuszczam w misce nad parą (miskę umieszczam na garnku z gotującą się wodą, dno nie może dotykać powierzchni wody).
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do powstania bardzo puszystej masy.
Kolejno, miksując dalej, wbijam jajka, za każdym razem miksując do połączenia się z masą.
Następnie po łyżce dodaję ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu przestudzoną czekoladę.
Dodaję odsączone z płynu wiśnie oraz posiekaną czekoladę, mieszam łopatką do połączenia.
Masę wykładam na wyłożoną herbatnikami blachę (wcześniej posmarowałam ją masłem).
Blachę wstawiam do większej blachy i do tej większej ostrożnie wlewam wrzątek do połowy wysokości mniejszej blaszki.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na ok. 90 minut (sernik na środku nie może być galaretowaty, piekę do momentu aż taki nie będzie).
Upieczony wyjmuję do ostudzenia i dopiero całkiem zimny polewam rozpuszczoną tabliczką gorzkiej czekolady.
Zobacz też inne moje wariacje sernikowo-czekoladowe np. tutaj 🙂