Sernik czekoladowy na zimno
Krótko powiem: to bardzo pyszny sernik czekoladowy na zimno 🙂
Zrobiłam go z tego, co znalazłam w lodówce, szybciutko – bo chyba w pół godzinki, a że trawiona niecierpliwością po godzinie sięgnęłam do lodówki, żeby sprawdzić, czy już się nadaje się do jedzenia, to wiem, że się po tej godzinie – nadaje 🙂
Jest bardzo kremowy i aksamitny, bardzo czekoladowy, i aż nieprzyzwoicie kaloryczny:)
Składniki – na foremkę 5 x 24 cm (u mnie plastikowa foremka po jakichś ciastkach, trochę rozszerzająca się u góry):
- 250 g. serka mascarpone
- 250 g. gładkiego, niesłodzonego serka, użyłam President
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 2 tabliczki (po 100 g.) dobrej jakości czekolady mlecznej
- herbatniki typu petit
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Oba serki bardzo dokładnie mieszam łyżką z cukrem pudrem i kakao.
Dwie tabliczki czekolady rozpuszczam w miseczce umieszczonej na rondelku z wrzącą wodą dno miski nie może dotykać wody), po czym po łyżce dodaję ją do masy serowej, za każdym razem mieszając do połączenia się całości.
Wnętrze foremki wykładam folią spożywczą, po czym na dnie układam warstwę herbatników. Na nią wykładam 1/3 masy, przykrywam ją znowu herbatnikami – i tak do końca masy (ostatnia warstwa to herbatniki).
Foremkę zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z foremki i zdjęciu folii sernik oprószam odrobiną kakao.
Zobacz też inną moją wariację sernikowo-czekoladową tutaj 🙂