Sernik chałwowy na orzechowym spodzie
Sernik chałwowy na orzechowym spodzie – delikatny, nie za słodki, z przyjemnym w smaku spodem.
Pasowałaby do niego również polewa z chałwy lub z tofii, ale uznałam że nie chcę go przesładzać.
Składniki na tortownicę 25 cm:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej T 500
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 25 g. masła w temperaturze pokojowej
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 150-200 g. chałwy waniliowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, przekładam tę sypką masę na dno wyłożonej papierem tortownicy, przyciskam dłonią.
Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
W międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynam dodawać po łyżce cukier, a następnie żółtka.
Do gładkiej masy dodaję po łyżce ser, następnie rozdrobnioną chałwę, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Masę serową wylewam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię i piekę przez 60 minut w 180 stopniach C.
Pozostawiam do całkowitego ostudzenia w piekarniku, oprószam pudrem.
Przepis autorski
Aha! Sprawdź koniecznie mój przepis na inny niebanalny sernik 🙂