Sernik chałwowy na orzechowym spodzie

Sernik chałwowy na orzechowym spodzie
0
(0)

Sernik chałwowy na orzechowym spodzie

Sernik chałwowy na orzechowym spodzie – delikatny, nie za słodki, z przyjemnym w smaku spodem.

Pasowałaby do niego również polewa z chałwy lub z tofii, ale uznałam że nie chcę go przesładzać.

Składniki na tortownicę 25 cm:

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej T 500
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 25 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

  • 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150-200 g. chałwy waniliowej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę. Gdy się połączą, przekładam tę sypką masę na dno wyłożonej papierem tortownicy, przyciskam dłonią.

Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

W międzyczasie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynam dodawać po łyżce cukier, a następnie żółtka.

Do gładkiej masy dodaję po łyżce ser, następnie rozdrobnioną chałwę, a na końcu mąkę ziemniaczaną.

Masę serową wylewam na podpieczony spód, wygładzam powierzchnię i piekę przez 60 minut w 180 stopniach C.

Pozostawiam do całkowitego ostudzenia w piekarniku, oprószam pudrem.

Przepis autorski

Aha! Sprawdź koniecznie mój przepis na inny niebanalny sernik 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.