Na sernik Biała Dama istnieje wiele przepisów, zarówno na ciepło jak i bez pieczenia, a częścią wspólną wydaje się być polewa z białej czekolady. Tutaj zamieszczam bardziej wykwintną odmianę tego ciasta, na przygotowanie której będzie potrzeba nieco więcej czasu, ale smakowe doznania z pewnością wynagrodzą poniesiony trud 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
Masa serowa:
Polewa:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Wszystkie składniki kruchego spodu umieszczam w misce i zagniatam na gładkie ciasto.
Dno tortownicy wykładam papierem, a następnie papier i boki tortownicy natłuszczam masłem i oprószam mąką; ciastem wyklejam dno formy, po czym podpiekam 15 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieszczam żółtka i oba cukry, po czym ucieram na bardzo jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce ser, a gdy połączy się z masą jajeczną, dodaję po łyżce rozpuszczoną czekoladę.
Gdy masa jest jednolita, dodaję mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną, miksuję do gładkości.
Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
Ubitą pianę przekładam do masy serowej razem ze skórką cytrynową i delikatnie, najlepiej łopatką lub dłonią, mieszam.
Masę serową wykładam na podpieczony, przestudzony spód, powinna wypełnić całą tortownicę do górnego rantu.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 90 minut (sernik urośnie, ale po upieczeniu opadnie, pozostając tej wielkości jak przed pieczeniem).
Po wyjęciu z pieca, jeszcze gorący, sernik ostrożnie okrajam wewnątrz tortownicy, po czym odstawiam do całkowitego przestygnięcia
Polewa (najlepiej pokryć nią sernik kolejnego dnia):
Rozpuszczam w rondelku śmietankę z czekoladą, a po zdjęciu rondelka z panika stopniowo dodaję mleko w proszku i mieszam.
Na koniec blenduję, by masa była zupełnie gładka.
Wykładam ją na sernik i ostrożnie go nią pokrywam.
Sernik posypuję lekko podprażonymi (w piekarniku lub na suchej patelni) płatkami migdałowymi.
Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe to zajrzyj również na inne moje przepisy: