5
(1)

Sernik Biała Dama

Na sernik Biała Dama istnieje wiele przepisów, zarówno na ciepło jak i bez pieczenia, a częścią wspólną wydaje się być polewa z białej czekolady. Tutaj zamieszczam bardziej wykwintną odmianę tego ciasta, na przygotowanie której będzie potrzeba nieco więcej czasu, ale smakowe doznania z pewnością wynagrodzą poniesiony trud 🙂

Składniki:

Kruchy spód:

Masa serowa:

Polewa:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Wszystkie składniki kruchego spodu umieszczam w misce i zagniatam na gładkie ciasto.

Dno tortownicy wykładam papierem, a następnie papier i boki tortownicy natłuszczam masłem i oprószam mąką; ciastem wyklejam dno formy, po czym podpiekam 15 minut w 180 stopniach C.

Masa serowa:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

W misie miksera umieszczam żółtka i oba cukry, po czym ucieram na bardzo jasną, puszystą masę.

Nie przerywając ucierania dodaję po łyżce ser, a gdy połączy się z masą jajeczną, dodaję po łyżce rozpuszczoną czekoladę.

Gdy masa jest jednolita, dodaję mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną, miksuję do gładkości.

Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę.

Ubitą pianę przekładam do masy serowej razem ze skórką cytrynową i delikatnie, najlepiej łopatką lub dłonią, mieszam.

Masę serową wykładam na podpieczony, przestudzony spód, powinna wypełnić całą tortownicę do górnego rantu.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 90 minut (sernik urośnie, ale po upieczeniu opadnie, pozostając tej wielkości jak przed pieczeniem).

Po wyjęciu z pieca, jeszcze gorący, sernik ostrożnie okrajam wewnątrz tortownicy, po czym odstawiam do całkowitego przestygnięcia

Polewa (najlepiej pokryć nią sernik kolejnego dnia):

Rozpuszczam w rondelku śmietankę z czekoladą, a po zdjęciu rondelka z panika stopniowo dodaję mleko w proszku i mieszam.

Na koniec blenduję, by masa była zupełnie gładka.

Wykładam ją na sernik i ostrożnie go nią pokrywam.

Sernik posypuję lekko podprażonymi (w piekarniku lub na suchej patelni) płatkami migdałowymi.

Jeśli lubisz serniki lub inne ciasta serowe to zajrzyj również na inne moje przepisy:

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

przewiń do góry