Serniczki z sodą
Dzisiejsze serniczki z sodą to czarodziejskie ciasto, które rośnie w oczach, nawet przed smażeniem! Fajnie jest obserwować, jak zwiększa swoją objętość, zarówno w misce jak i potem na patelni. Ostatecznie placki lekko opadają, by stać się pysznymi, delikatnymi serniczkami o konsystencji pianki.
Składniki (na ok. 10 placków):
- 1 szklanka gładkiego serka z wiaderka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek mieszam z żółtkiem i cukrami, a potem dodaję mąkę i sodę.
Ubijam pianę z białka, delikatnie łączę ją z ciastem.
Za pomocą dwóch łyżek wykładam porcje ciasta na patelnię z niewielką ilością oleju (patelnia niezbyt rozgrzana, placki szybko się rumienią), zachowuję odstępy bo ciasto dość mocno rośne.
Smażę po ok. 3 minuty, przewracając je 2 razy.
Najłatwiej zrobić to za pomocą płaskiej łopatki – placki są bardzo delikatne.
Na chwilę przekładam na talerz z papierem do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję z cukrem pudrem.
No i oczywiście przypominam przepis na tradycyjne sodziaki! 🙂