Serniczki z sodą

Serniczki z sodą
0
(0)

Serniczki z sodą

Dzisiejsze serniczki z sodą to czarodziejskie ciasto, które rośnie w oczach, nawet przed smażeniem! Fajnie jest obserwować, jak zwiększa swoją objętość, zarówno w misce jak i potem na patelni. Ostatecznie placki lekko opadają, by stać się pysznymi, delikatnymi serniczkami o konsystencji pianki.

Składniki (na ok. 10 placków):

  • 1 szklanka gładkiego serka z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Serek mieszam z żółtkiem i cukrami, a potem dodaję mąkę i sodę.

Ubijam pianę z białka, delikatnie łączę ją z ciastem.

Za pomocą dwóch łyżek wykładam porcje ciasta na patelnię z niewielką ilością oleju (patelnia niezbyt rozgrzana, placki szybko się rumienią), zachowuję odstępy bo ciasto dość mocno rośne.

Smażę po ok. 3 minuty, przewracając je 2 razy.

Najłatwiej zrobić to za pomocą płaskiej łopatki – placki są bardzo delikatne.

Na chwilę przekładam na talerz z papierem do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję z cukrem pudrem.

No i oczywiście przypominam przepis na tradycyjne sodziaki! 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.