Serniczki z patelni

Serniczki z patelni
4.9
(9)

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni najlepsze są jeszcze ciepłe. Dla mnie to smak dzieciństwa, i wracam do nich co jakiś czas. Słodkie, twarogowe, mięciutkie. Można podawać je z kleksem kwaśnej śmietany albo jogurtu.

Składniki:

  • 400 g półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 30 g cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ser, oba cukry i jajka umieszczam w misce i mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodaję mąkę, i mieszam jeszcze raz.

Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po łyżce ciasta (jest gęste, ale lekko klejące; można je nabierać łyżką do lodów, albo formować kulkę wielkości małej mandarynki w lekko wilgotnych dłoniach).

Na patelni każdą kulkę spłaszczam łyżką.

Smażę na rumiano z obu stron na średnio rozgrzanym oleju (po 3-4 minuty z każdej strony)

Po usmażeniu odsączam je przez chwilę na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Polecam też moje przepisy na pieczone serniczki lub serniczki z sodą

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 9

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry