0
(0)
Serniczki z nutellą
To kolejne wydanie serniczków, tym razem w wersji która prawdopodobnie spodoba się wszystkim łasuchom, bo z pyszną nutellą.
Przypominam Wam przy okazji o delikatnych serniczkach z miodem i o bardzo puszystych serniczkach waniliowych 🙂
Składniki (na 8-10 sztuk):
- 150 g. gładkiego serka twarogowego
- 1 jajko
- 1,5 łyżki nutelli
- 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru (suchego)
- 2 pełne łyżki maki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 łyżeczka cukru pudru (do smaku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam serek z jakiem i nutellą, dodaję mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dosładzam ciasto cukrem. Powinno być gęste i ciągnące.
Na średnio rozgrzaną patelnię wykładam placki za pomocą dwóch łyżek, smażę (przewracając je 2-krotnie) z obu stron na rumiano. Uwaga – nie można ich smażyć na dużym ogniu, bo się przypalają.
Po usmażeniu odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z cukrem pudrem, nutellą, startą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą itd.
Przepis autorski