Serniczki z mascarpone i jogurtem

Serniczki z mascarpone i jogurtem
5
(1)

Serniczki z mascarpone i jogurtem

Serniczki darzę wyjątkową atencją od dzieciństwa ??Te są wyjątkowe! Jak by tu opisać, jak smakują… W środku są trochę jak waniliowa pianka, ptasie mleczko może? Puszyste, aksamitne, bardzo delikatne.

Składniki (7-8 placków):

  • 150 g. mascarpone
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 150 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski przekładam jogurt i mascarpone, dodaję jajko i cukier waniliowy, dokładnie mieszam do powstania jednolitej masy (np. rózgą).

Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam ponownie. Ciasto ma być gęste i gładkie.

Za pomocą dwóch łyżek wykładam porcje ciasta (wygładzam łyżką natłuszczoną olejem z dna patelni).

Smażę na średnim ogniu – gdy zarumieni się dół, ostrożnie przekładam placki na drugą stronę i wtedy przykrywam patelnię.

Kontroluję, żeby się nie przypaliły (nie może być za mocny ogień). Smażę je łącznie ok. 8-10 minut – powinny ładnie urosnąć.

Podaję z cukrem pudrem i owocami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.