Serniczki z mascarpone i jogurtem
Serniczki darzę wyjątkową atencją od dzieciństwa ??Te są wyjątkowe! Jak by tu opisać, jak smakują… W środku są trochę jak waniliowa pianka, ptasie mleczko może? Puszyste, aksamitne, bardzo delikatne.
Składniki (7-8 placków):
- 150 g. mascarpone
- 150 g. jogurtu naturalnego
- 150 g. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam jogurt i mascarpone, dodaję jajko i cukier waniliowy, dokładnie mieszam do powstania jednolitej masy (np. rózgą).
Dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam ponownie. Ciasto ma być gęste i gładkie.
Za pomocą dwóch łyżek wykładam porcje ciasta (wygładzam łyżką natłuszczoną olejem z dna patelni).
Smażę na średnim ogniu – gdy zarumieni się dół, ostrożnie przekładam placki na drugą stronę i wtedy przykrywam patelnię.
Kontroluję, żeby się nie przypaliły (nie może być za mocny ogień). Smażę je łącznie ok. 8-10 minut – powinny ładnie urosnąć.
Podaję z cukrem pudrem i owocami.