Serniczki z jogurtem

Serniczki z jogurtem
0
(0)

Serniczki z jogurtem

Coś szybkiego, coś pysznego – serniczki z jogurtem! Niepotrzebne są miksery ani żadne inne urządzenia, wystarczy widelec, łyżka i patelnia do smażenia. Dziesięć minut i smakołyki gotowe!

Składniki (na 7-8 sporych placuszków):

  • 250 g. półtłustego twarogu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • jogurt owocowy do polania (u mnie owoce leśne)
  • owoce do posypania (u mnie mrożone jagody)

Przygotowanie:

Twaróg przekładam do miski, duszę go widelcem, po czym dodaję cukier puder, jogurt i jajko, mieszam do połączenia.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam ponownie – powinno powstać gęste ciasto.

Łyżką wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej (zbyt słabo rozgrzany sprawi, że placki mocno wchłoną tłuszcz, na zbyt gorącym będą się szybko przypalać) i smażę po ok. 3 minuty z każdej strony, na rumiano.

Po usmażeniu placki na chwilę odkładam na papierowy ręcznik, po czym przekładam na talerz i podaję polane jogurtem i posypane owocami.

Zerknijcie koniecznie też na inne wersje moich placuszków jogurtowych!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.