Serniczki z jogurtem
Coś szybkiego, coś pysznego – serniczki z jogurtem! Niepotrzebne są miksery ani żadne inne urządzenia, wystarczy widelec, łyżka i patelnia do smażenia. Dziesięć minut i smakołyki gotowe!
Składniki (na 7-8 sporych placuszków):
- 250 g. półtłustego twarogu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- olej słonecznikowy do smażenia
- jogurt owocowy do polania (u mnie owoce leśne)
- owoce do posypania (u mnie mrożone jagody)
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski, duszę go widelcem, po czym dodaję cukier puder, jogurt i jajko, mieszam do połączenia.
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam ponownie – powinno powstać gęste ciasto.
Łyżką wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej (zbyt słabo rozgrzany sprawi, że placki mocno wchłoną tłuszcz, na zbyt gorącym będą się szybko przypalać) i smażę po ok. 3 minuty z każdej strony, na rumiano.
Po usmażeniu placki na chwilę odkładam na papierowy ręcznik, po czym przekładam na talerz i podaję polane jogurtem i posypane owocami.
Zerknijcie koniecznie też na inne wersje moich placuszków jogurtowych!