Serniczki z jabłkiem
Dzisiejsze serniczki z jabłkiem są pyszne i delikatne, smakują jak waniliowo-jabłkowa pianka. Myślę sobie, że jeszcze lepsze by były, gdyby podać je z musem jabłkowym, ale moje lenistwo przekonało mnie, że cukier puder też będzie wystarczający 🙂
Polecam na kolację 🙂
Składniki:
- 400 g. półtłustego twarogu
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 jajka (podzielone na żółtko i białko)
- ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 duże jabłko
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Twaróg przekładam do miski i duszę widelcem razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Dodaję żółtka, mieszam dokładnie. Jabłko obieram ze skórki (wyjmuję gniazdo nasienne) i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję na przemian z mąką do ciasta. Mieszam delikatnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Wykładam po łyżce na średnio rozgrzany olej i smażę z obu stron na złoto (na początku są delikatne i trzeba je ostrożnie przekładać łopatka, ale potem nabierają sprężystości).
Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję oprószone cukrem pudrem.
Zobaczcie koniecznie inne moje przepisy na pyszne placuszki z jabłkami!