Serniczki w cieście francuskim
Jeśli, jak ja dzisiaj, nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, skuście się na wersję sernika od razu w kawałkach 🙂 czyli pyszne serniczki w cieście francuskim.
Składniki:
- 1/2 szklanki gładkiego twarogu z wiaderka
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
- kilka łyżek mleka do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Miksuję żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, twarogiem i mascarpone, dodaję obie mąki. Mieszam aż powstanie zupełnie gładka masa.
Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów, na środku każdego układam solidną porcję masy serowej.
Sklejam boli składając je do środka i łącząc na rogach kwadratu, a potem sklejone rogi zwijam w rulonik jak na zdjęciu.
Przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem i smaruję ciasto francuskie mlekiem.
Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 25 minut.
Jeśli ser zbyt się rumieni, przykrywam papierem.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski
Tutaj znajdziecie inny mój przepis na pyszne francuskie ciasteczka 🙂