Serniczki bananowe

Serniczki bananowe
5
(1)

Serniczki bananowe

Twaróg w lodówce płakał, że się starzeje, i jeszcze się tak złożyło, że w sklepie banany były po 99 groszy 🙂 Lepszej wskazówki nie potrzebowałam 🙂
Rewelacyjne placuszki na podwieczorek czy przekąskę!
Wymagają trochę uwagi przy smażeniu, ale warto poświęcić im czas.

Składniki:

  • 340 g. półtłustego twarogu
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Twaróg przekładam do miski i dokładnie duszę widelcem.

Obrane banany ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do sera.

Mieszam, dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a potem po łyżce – mąkę. Po dodaniu każdej łyżki dokładnie mieszam ciasto. Ostatecznie ciasto powinno być bardzo gęste – jak na zdjęciu.

Rozgrzewam olej na patelni (zanim wyłoży się ciasto, olej musi być dość mocno rozgrzany. Powinno go być w trakcie całego procesu smażenia sporo, bo inaczej serniczki przystają i trudno je smażyć).

Wykładam okrągłe porcje ciasta (za pomocą dwóch łyżek), czekam ok. minuty (kontrolując temperaturę smażenia, bo serniczki szybko się rumienią), po czemu delikatnie podważając z jednej strony odwracam serniczki na drugą.

Ogólnie przewracam je dwukrotnie, by dosmażyć je w środku.

Gdy będą ładnie rumiane, zdejmuję je na chwilę na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.