Rurki z truskawkami

Rurki z truskawkami
0
(0)

Rurki z truskawkami

Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła co kilka dni ciastek 🙂 Po prostu bardzo lubię tę czynność i tyle. Żeby było szybko dziś upiekłam przyjemnie chrupiące rurki, nadziane gęstymi powidłami z truskawek, które robiłam kilka dni temu.

Ciasta nie trzeba chłodzić, więc od razu po wyrobieniu można sklejać rurki. A po takie pyszności każdy sięgnie z radością 🙂

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g. zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g. gładkiego twarogu (użyłam President)
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

gęsty dżem truskawkowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i siekam nożem, by rozdrobnić masło, po czym zagniatam jednolite ciasto.

Przekładam je na stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 3 mm.

Wykrajam niewielkie prostokąty, na każdym układam trochę dżemu (starając się, by brzegi zostały wolne).

Zwijam rurki i układam je miejscem łączenia do dołu na blasze wyłożonej papierem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C (termoobieg) lub 180 (góra- dół). Piekę do zrumienienia- przy pieczeniu w funkcji termoobieg to trwało ok. 35 minut.

Po ostudzeniu można rurki posypać pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.