Rurki z truskawkami
Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła co kilka dni ciastek 🙂 Po prostu bardzo lubię tę czynność i tyle. Żeby było szybko dziś upiekłam przyjemnie chrupiące rurki, nadziane gęstymi powidłami z truskawek, które robiłam kilka dni temu.
Ciasta nie trzeba chłodzić, więc od razu po wyrobieniu można sklejać rurki. A po takie pyszności każdy sięgnie z radością 🙂
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g. gładkiego twarogu (użyłam President)
- 2 żółtka
Dodatkowo:
gęsty dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i siekam nożem, by rozdrobnić masło, po czym zagniatam jednolite ciasto.
Przekładam je na stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 3 mm.
Wykrajam niewielkie prostokąty, na każdym układam trochę dżemu (starając się, by brzegi zostały wolne).
Zwijam rurki i układam je miejscem łączenia do dołu na blasze wyłożonej papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C (termoobieg) lub 180 (góra- dół). Piekę do zrumienienia- przy pieczeniu w funkcji termoobieg to trwało ok. 35 minut.
Po ostudzeniu można rurki posypać pudrem.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |