Rolada serowa z malinami
Jestem dumna z tego pomysłu – bo dzisiejsza rolada serowa z malinami jest pyszna, efektowna, szybka i łatwa!
Coś dla wielbicieli sernika – całkiem nowa odsłona 🙂
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 10-12 łyżek zmielonych herbatników typu petitki
Masa serowa:
- 600 g twarogu z wiaderka
- 3 jajka
- 30 g cukru waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 60 g oleju
- 40 g budyniu waniliowego z cukrem (w proszku)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1/3 szklanki mrożonych malin
Przygotowanie:
Blachę wykładam papierem razem z bokami (dobrze żeby był margines papieru, jak na zdjęciu).
Na dnie blaszki rozsypuję równomiernie połowę zmielonych herbatników.
Masa serowa:
Miksuję razem wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową wykładam łyżką – najlepiej rozłożyć ją ostrożnie na całej powierzchni herbatnikowego spodu, a potem dopiero wygładzić.
Na masie serowej rozkładam pokruszone, mrożone maliny, wciskając je lekko w ser.
Lekko wygładzam ser z malinami, i równomiernie posypuję go resztą herbatników.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 40 minut.
Upieczony sernik odstawiam na 10 minut do przestygnięcia, po czym pomagając sobie papierem zwijam roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę zostawiam do całkowitego przestudzenia (miejscem łączenia w dół).
Przed krojenie oprószam cukrem pudrem.
Polecam przy okazji mój przepis na inne rolady np. taką
2 odpowiedzi
Świetnie wygląda.
Jest super.Wlasnie probuje go zrobic.Dziekuje za przepis Pozdrawiam Gosia