Rolada kakaowa z kremem ananasowym
Z pewną taką nieśmiałością patrzyłam na ananasa, który od tygodnia leżał na półmisku z owocami. Z dnia na dzień dojrzewał. I jeszcze bardziej dojrzewał. Gdy go dziś obrałam był słonecznie żółty i tak wilgotny, że po naciśnięciu wypływał z niego sok. Wspaniały zapach… Uwierzcie mi, rolada którą widzicie- zimna, z tym wspaniałym wspaniałym kremem pełnym ananasowych kawałeczków- jest przepyszna.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżki maki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 g. serka mascarpone
- 1/2 obranego świeżego, bardzo dojrzałego ananasa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki syropu waniliowego
Przygotowanie:
Ubijam jajka z cukrem, aż powstanie biała, bardzo puszysta masa, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia.
Na końcu delikatnie mieszam- łyżką – z przesianymi mąkami.
Przelewam ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Piekę ok. 30 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika odwracam blachę przekładając ciasto na dużą deskę, po czym ostrożnie zdejmuję papier.
Zsuwam biszkopt na ściereczkę i razem z nią, wzdłuż dłuższego boku, zwijam w roladę.
Pozostawiam na ok. pół godziny do wystygnięcia.
Dokładnie mieszam serek z cukrem pudrem i syropem waniliowym.
Ananasa kroję w malutkie kawałki i dodaję do serka, mieszam.
Zimne ciasto smaruję kremem i zwijam ciasno w roladę.
Schładzam ciasto przez minimum godzinę w lodowce.
Przed pokrojeniem posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski