Rolada kakaowa z kremem ananasowym

Rolada kakaowa z kremem ananasowym
0
(0)

Rolada kakaowa z kremem ananasowym

Z pewną taką nieśmiałością patrzyłam na ananasa, który od tygodnia leżał na półmisku z owocami. Z dnia na dzień dojrzewał. I jeszcze bardziej dojrzewał. Gdy go dziś obrałam był słonecznie żółty i tak wilgotny, że po naciśnięciu wypływał z niego sok. Wspaniały zapach… Uwierzcie mi, rolada którą widzicie- zimna, z tym wspaniałym wspaniałym kremem pełnym ananasowych kawałeczków- jest przepyszna.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżki maki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 g. serka mascarpone
  • 1/2 obranego świeżego, bardzo dojrzałego ananasa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki syropu waniliowego

Przygotowanie:

Ubijam jajka z cukrem, aż powstanie biała, bardzo puszysta masa, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia.

Na końcu delikatnie mieszam- łyżką – z przesianymi mąkami.

Przelewam ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.

Piekę ok. 30 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika odwracam blachę przekładając ciasto na dużą deskę, po czym ostrożnie zdejmuję papier.

Zsuwam biszkopt na ściereczkę i razem z nią, wzdłuż dłuższego boku, zwijam w roladę.

Pozostawiam na ok. pół godziny do wystygnięcia.

Dokładnie mieszam serek z cukrem pudrem i syropem waniliowym.

Ananasa kroję w malutkie kawałki i dodaję do serka, mieszam.

Zimne ciasto smaruję kremem i zwijam ciasno w roladę.

Schładzam ciasto przez minimum godzinę w lodowce.

Przed pokrojeniem posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.