Rolada czekoladowa z marcepanem

Rolada czekoladowa z marcepanem
0
(0)

Rolada czekoladowa z marcepanem

Kusząca w smaku rolada czekoladowa z marcepanem i dodatkową niespodzianką – chrupiącym wafelkiem. Skusicie się ?

Składniki na dużą blachę (z wyposażenia piekarnika):

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem czekoladowy:

  • 200 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli

Polewa:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • 200 g. masy marcepanowej
  • czekoladowe wafelki
  • masło do posmarowania papieru
  • mąka do oprószenia papieru
  • cukier puder

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na puszystą masę z cukrem pudrem i waniliowym, po czym stopniowo dodaję mąkę przesianą z cukrem pudrem, a na końcu kakao.

Blachę wykładam papierem posmarowanym masłem, oprószam go mąką.

Wykładam ciasto, dokładnie wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, do suchego patyczka.

Jeszcze gorące ciasto przekładam na posypaną cukrem pudrem lnianą ściereczkę i zwijam ściśle wzdłuż dłuższego boku.

Zostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Serek mascarpone mieszam dokładnie z nutellą.

Z masy marcepanowej formuję wałek długości rolady, lekko go spłaszczam, wciskam w niego wafelki i zwijam w rulon.

Zimny biszkopt odwijam delikatnie, wyjmując ściereczkę. Smaruję ciasto masą czekoladową, układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam ściśle roladę.

Schładzam ją lodówce najlepiej przez 12 godzin.

Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, dodaję miękkie masło i wlewam śmietankę, mieszam do powstania gładkiej, błyszczącej masy.

Zdejmuję miskę z garnka, lekko studzę masę, po czym przekładam ją do rękawa cukierniczego i ozdabiam roladę.

Przepis autorski

A tutaj mój przepis na inny wariant marcepanowej rolady 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.