Rolada biszkoptowa z truskawkami
Delikatna biszkoptowa rolada z masą śmietanową i świeżymi owocami to idealne ciasto sezonowe, bo praktycznie każde miękkie owoce będą tu pasowały. Zamiast truskawek można wykorzystać maliny, poziomki czy jeżyny. Biszkopt jest bardzo puszysty i da się go ładnie zrolować.
Składniki (blacha 22 x 35 cm):
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej
- 250 g. serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietanfixu
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 8-10 świeżych truskawek (niewielkich)
- cukier puder do oprószenia ściereczki i ciasta
- masło do posmarowania papieru
- mąką do oprószenia papieru
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubijam jeszcze chwilę na najwyższych obrotach, po czym wlewam ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (wykładam ją papierem, który natłuszczam dokładnie masłem i oprószam mąką).
Wyrównuję powierzchnię łopatką, delikatnie opuszczam blachę z wysokości 5 cm, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut.
Upieczony, gorący biszkopt przekładam na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmuję papier i zwijam wzdłuż długiego boku w roladę, pozostawiam do przestygnięcia.
Ucieram serek mascarpone na gładką masę. Schłodzoną przez 12 godzin w lodówce śmietankę ubijam lekko na średnich obrotach, po czym ubijając dodaję śmietanfix i po łyżce cukier puder.
Gdy śmietana zgęstnieje, dokładam po łyżce serek mascarpone.
Truskawki obieram z szypułek.
Ostrożnie zdejmuję ścierkę z zimnego biszkopta, delikatnie go rozprostowuję i smaruję masą śmietanową, na niej układam rzędem truskawki.
Zwijam roladę jak poprzednio, lekko dociskając.
Pakuję szczelnie w folię aluminiową i pozostawiam na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Przed pokrojeniem oprószam roladę cukrem pudrem.
Przepis autorski