Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami
0
(0)

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Delikatna biszkoptowa rolada z masą śmietanową i świeżymi owocami to idealne ciasto sezonowe, bo praktycznie każde miękkie owoce będą tu pasowały. Zamiast truskawek można wykorzystać maliny, poziomki czy jeżyny. Biszkopt jest bardzo puszysty i da się go ładnie zrolować.

Składniki (blacha 22 x 35 cm):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 8-10 świeżych truskawek (niewielkich)
  • cukier puder do oprószenia ściereczki i ciasta
  • masło do posmarowania papieru
  • mąką do oprószenia papieru

Przygotowanie:

Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubijam jeszcze chwilę na najwyższych obrotach, po czym wlewam ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (wykładam ją papierem, który natłuszczam dokładnie masłem i oprószam mąką).

Wyrównuję powierzchnię łopatką, delikatnie opuszczam blachę z wysokości 5 cm, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut.

Upieczony, gorący biszkopt przekładam na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmuję papier i zwijam wzdłuż długiego boku w roladę, pozostawiam do przestygnięcia.

Ucieram serek mascarpone na gładką masę. Schłodzoną przez 12 godzin w lodówce śmietankę ubijam lekko na średnich obrotach, po czym ubijając dodaję śmietanfix i po łyżce cukier puder.

Gdy śmietana zgęstnieje, dokładam po łyżce serek mascarpone.

Truskawki obieram z szypułek.

Ostrożnie zdejmuję ścierkę z zimnego biszkopta, delikatnie go rozprostowuję i smaruję masą śmietanową, na niej układam rzędem truskawki.

Zwijam roladę jak poprzednio, lekko dociskając.

Pakuję szczelnie w folię aluminiową i pozostawiam na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Przed pokrojeniem oprószam roladę cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.